Regija
ZAVRŠENA KAMPANJA U SLADORANI

Za tonu repe Sladorana će u 2013. plaćati 340 kuna
Objavljeno 30. studenog, 2012.
Uoči ulaska u EU ulažu u proširenje kapaciteta

ŽUPANJA – Ovogodišnja kampanja šećerne repe jedna je od najkraćih u povijesti županjske šećerane! Uz znatno niži prinos slatkog korijena, za oko čak 35 posto na sirovinskom području Sladorane, dodatan udarac bio je izostanak ugovorenih količina repe iz Srbije. Zbog nedostatka padalina zemlja je bila toliko tvrda da su se strojevi za vađenje repe kidali i kampanja je morala početi desetak dana kasnije. Uz smanjeni prinos, kvaliteta repe bila je vrlo loša, što je rezultiralo znatno nižim iskorištenjem šećera iz slatkog korijena negoli je to bilo dosadašnjih godina.

Odluka o zabrani izvoza repe koju je donijela srbijanska vlada za Sladoranu je imala velike posljedice. Osim novca uloženog u organiziranje proizvodnje repe bila je pripremljena i sva logistika koja bi pratila uvoz u Hrvatsku. Jednostranom odlukom o zabrani izvoza nije izgubila samo Sladorana nego i njezini dobavljači i druga poduzeća, koje tvornica svake godine angažira u kampanji šećerne repe.

- Iz Srbije smo bili spremni otkupiti oko 270 tisuća tona repe. Šteta koja nam je nanesena zabranom izvoza velika je, to više što zbog smanjene količine prerade nismo mogli u dovoljnoj mjeri iskoristiti ekonomiju obujma. Potrebno je naglasiti da za Sladoranu nije isto prerađivati repu četiri mjeseca ili kampanju završiti za mjesec i pol, kao sada - ističe predsjednik Uprave Luka Burilović.

Nakon kampanje šećerne repe tvornica je odmah nastavila takozvanu žutu kampanju, odnosno preradu sirovog trščanog šećera, koja je upravo završila.

- Na žalost, u Sladorani se već duži niz godina ne pamti da su repna i trščana kampanja bile gotove do početka prosinca - ustvrdio je Burilović.

S obzirom na to da se proizvodnja šećera odvija pred kraj godine, tvornica dobrim djelom “živi” od zaliha, stoga se u sljedećoj godini, napominje, naročita pozornost mora pridati ekonomičnosti poslovanja. To više što skori ulazak RH u punopravno članstvo EU nameće i drukčiji način poslovanja.

- Naime, u proteklih nekoliko godina, tijekom postupka pripreme ulaska, Hrvatska je, kao zemlja kandidat, mogla izvoziti šećer u EU sukladno prodajnim kvotama za pojedine zemlje. S ulaskom RH u punopravno članstvo izvozne kvote postaju proizvodne i one su niže za oko 30 posto u usporedbi s prosječnom proizvodnjom u proteklih nekoliko godina - objašnjava čelni čovjek Sladorane.

Jedan od osnovnih preduvjeta tvornice za skori ulazak u EU i tržišnu utakmicu koja ju ondje očekuje investicijski je ciklus, koji je vrlo intenzivan. Bez podizanja kapaciteta, naime, tvornica bi se vjerojatno našla u velikim problemima zbog nekonkurentnosti. U proteklih nekoliko godina izdvojena su značajna sredstva, koja su uglavnom bila usmjerena u otklanjanje uskih grla i povećanje energetske efikasnosti proizvodnje. Stvaranje dodatne vrijednosti, prema Burilovićevim riječima, bio je i ostao jedan od prioriteta u poslovanju Sladorane.

Kako bi izašli u susret proizvođačima repe, koje smatraju svojim partnerima, županjska Sladorana i Viro tvornica šećera Virovitica odlučile su povisiti otkupnu cijenu šećerne repe u sljedećoj proizvodnoj godini. Umjesto dosadašnjih 300 kuna nova cijena bit će 340 kuna za tonu predane repe na bazi digestije od 16 posto.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Razvoj novih proizvoda

Uz povećanje proizvodnog kapaciteta jedan od smjerova razvoja je i proširenje proizvodnog asortimana. Svi nusproizvodi u proizvodnji šećera iz šećerne repe čine dobru bazu za razvoj novih proizvoda, o čemu se intenzivno razmišlja, kao i o nekim akvizicijama koje bi tvornici otvorile nove mogućnosti za razvoj i plasman proizvoda. Nedavna akvizicija Slavonija Nove jedan je od primjera. „Sinergijski efekt horizontalne akvizicije Slavonija Nove još uvijek nije postigao svoj puni efekt. Uključenje Viro kooperacije d.o.o., uz proširenje proizvodnog asortimana i zajednički nastup na tržištu, daje prve pozitivne rezultate, uz očekivanje poboljšanja u sljedećem razdoblju”, zaključuje Burilović.

Najčitanije iz rubrike