Regija
TREĆI MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL U BELOM MANASTIRU

Žiriju se svidjeli Slovenci, a publici glumci iz Zeline
Objavljeno 30. studenog, 2012.

Vezani članci

INVESTICIJE U KUTJEVU

Uskoro uređenje kinodvorane

BELI MANASTIR - Položili su belomanastirski kazalištarci još jedan ispit. Iza njih je uspješno ograniziran 3. međunarodni kazališni festival, u sklopu kojeg je održana i Noć kazališta. Osim domaćeg Gradskog kazališta, na daskama koje život znače nastupile su kazališne družine iz Retkovaca, Belišća, Hercegovca, Svetog Ivana Zeline, Krasice, te inozemni glumci iz Svetozara Miletića (Srbija), Tuzle (BiH) i Postojne (Slovenija). Dokaz uspješno organiziranog festivala, koji je trajao gotovo mjesec dana, brojne su pozitivne kritike gostujućih kazališta i domaće publike, koje je iz vikenda u vikend bilo sve više.

Sve je počelo domaćom predstavom, crnom komedijom Na 1. crti braka, nakon koje je uslijedila hit-predstava retkovačkih glumaca - Kurve. Potom su slijedili uspješni nastupi kazališta iz Svetozara Miletića i Krasice, mjestašca 20-ak kilometara udaljenog od Crikvenice, kao i komedije u izvedbi ostalih kazališta - njihova najbolja kazališna izdanja koja vrijedne amatere svrstavaju uz bok velikima. Kako ističe Daniela Taslidžić-Herman, predsjednica Gradskog kazališta, festival je prije tri godine pokrenulo upravo njihovo kazalište i jedini je takve vrste u Baranji.

- Gradsko kazalište danas obilježava 84 godine postojanja u cijelosti i šest godina rada u novijoj povijesti. Festival je kruna naših aktivnosti, ali na njemu ne mislimo stati - rekla je Taslidžić, pohvalivši se odlično odrađenom svečanosti zatvaranja festivala, popraćenoj programom iznenađenja u produkciji i režiji retkovačkog kazališta, u suradnji s Belomanastircima. Publici su se predstavile Mica Trofrtaljka, “Tava” Karabatić, Žuži Jelinek i Lokice.

Na samom kraju proglašene su i najbolje predstave. Žiri je najveće ocjene dao predstavi A.E.I. u izvedbi Harlekin teatra iz Postojne, dok se publici najviše svidjela predstava Štefek soldat, kazališta iz Svetog Ivana Zeline.

Tijekom 2012. godine belomanastirsko je kazalište, uz skroman proračun, ostvarilo značajne uspjehe na kazališnim festivalima i smotrama. U svoj su grad donijeli nagradu za najbolju predstavu u svojoj kategoriji u Sloveniji, te nagrade za najbolje muške uloge u Bjelovaru i Županji. Na repertoaru su imali dvije predstave (Na 1.crti braka i Sljedeći), kojima su ostvarili brojna gostovanja po Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji.

Ivica GETTO
Nagrađeni

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Almedina Salčinović (Draft teatar Tuzla, BiH), za najbolju sporednu mušku ulogu Kristijan Kovač (HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić, Srbija), za najbolju žensku ulogu Mari Ivica (Zelinsko amatersko kazalište ZAMKA), za najbolju mušku ulogu Josip Klobučar (Pučka scena, Hercegovac). Za najbolju scenografiju nagrađena je predstava Brmbeljača (KUD „Primorka“, Krasica), za najbolju kostimografiju predstava Tri seoska sveca (Amatersko kazalište Belišće) i za najbolju režiju Andrijana Raguž (Kazalište Mika Živković, Retkovci).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRAĆA MARIĆ - PUT DO USPJEHA

Pod Papukom za tov uzgajaju 130 fajferica

2

SUSREO SE S KANDIDATIMA HDZ-A

Podrška Anušića Tomislavu Čamagajevcu i Mihaelu Sučiću

3

ANDRIJA BOŠNJAK PASIONIRANI CARPATHIOLOG

Brodolomce s Titanica spašavali su i Baranjci