Novosti
ISPOVIJEST GODINAMA ZLOSTAVLJANE 20-GODIŠNJAKINJE

Roditelji su me tukli i tjerali da
cijelu noć bosa stojim pred kućom
Objavljeno 28. studenog, 2012.
Pred kraj srednje škole tjerali su me da se udam samo da odem

OSIJEK - Šokantnu priču o zlostavljanju roditelja ispričala nam je 20-godišnja djevojka koja se već šest mjeseci nalazi u osječkoj Sigurnoj kući. Kada je stigla u Sigurnu kuću imala je samo 41 kilogram.

- Mama i tata otjerali su me od kuće. Počeli su me tjerati kada sam krenula u srednju školu. Otišla sam u drugi grad i tamo bila u đačkom domu. Pred kraj srednje škole tjerali su me da se udam samo da odem. Roditelji nisu imali novca i nisu me mogli smisliti. Često sam morala biti vani na dvorištu. Po cijele noći nisam smjela ulaziti u kuću, i kada su padali kiša i snijeg. Stajala bih bosa, u kratkoj odjeći, na dvorištu pokraj kuće i plakala, priča svoju strašnu priču 20-godišnjakinja. Zlostavljanje se događalo kad god bih na vikend ili za blagdane došla iz škole u drugom gradu.

- U domu sam dobivala 100 kuna mjesečnog džeparca. Kada bih došla kući tata je tražio novac za cigarete, a kada ne bih imala poludio bi. Novac sam štedjela za uloške, ali bi mi roditelji uzeli novac pa sam umjesto uložaka u gaćice stavljala krpe. Često bi me tukli. Čekali bi da izraste svježa kopriva pa bi me žarili od glave do pete. U dvorištu smo imali voćke i zabranili su mi da ih berem, a ako bih ubrala koju jabuku da si olakšam bol u želucu od gladi, jer danima nisam jela, tata bi se jako naljutio, vikao bi i udarao me. Bilo mi je zabranjeno uzeti i komad kruha, priča zlostavljana djevojka. Ona je samo jedna od sedmero braće i sestara koji i dalje žive s roditeljima nasilnicima. Među djecom je i njezina godinu dana starija sestra koja je djelatnicima Centra za socijalnu skrb potvrdila kako je istina sve što je njezina sestra ispričala, ali tvrdi da se njoj zlostavljanje ne događa.

- Zbog stanja u kojem sam se nalazila 10 mjeseci nisam imala mjesečnicu. Moja 21-godišnja sestra prolazi isto. Nas dvije spavale smo na podu na madracu. Odjeću smo držale u starom hladnjaku u ljetnoj kuhinji gdje bih nekada morale spavati iako ondje nema grijanja. Kada bi netko dolazio u goste sestra i ja morale smo biti vani ili zaključane u sobi ili šupi da nas netko ne bi vidio, prisjeća se užasa 20-godišnja djevojka. Njezin otac prima mirovinu, a majka joj je nezaposlena.

Roditelji zlostavljane 20-godišnjakinje dobili su kaznenu prijavu zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. “Prema Kaznenom zakonu za nasilničko ponašanje u obitelji, član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj kaznit će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina”, doznajemo Ivane Delaš, glasnogovornice PU osječko-baranjske.

Sandra LACIĆ
PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Iako su njezine tinejdžerske dane roditelji pretvorili u pakao, 20-godišnjakinja planira bolju budućnost. “Skupila sam 900 kuna i voljela bih si uštedjeti za laptop i obuću dok sam ovdje. Po struci sam pomoćni kuhar i voljela bih se zaposliti. Ovdje imam što jesti, u toplom sam i vrlo sam zahvalna svima što imam krov nad glavom, ali voljela bih raditi i započeti novi život”, rekla nam je žrtva obiteljskog nasilja.

Ne žele je niti vidjeti niti čuti

Kako priča djevojka koju su zlostavljali njezini roditelji, u najbliži centar za socijalnu skrb otišla je jer nije znala kamo bi. Rodbina joj živi u Bosni i ne poznaje ih. “Tata me tjerao od kuće i rekao mi je da odem u centar ili u ludnicu, svejedno, samo da odem više od kuće. Htjela sam se čuti nedavno s njima, međutim rekli su socijalnim radnicima da me ne žele ni vidjeti ni čuti”, priča 20-godišnjakinja. Njezina majka jedino joj je poslala zahtjev za prijateljstvo na Facebooku?!

5

godina zatvora je maksimalna kazna za člana obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike