Novosti
POVEĆANJE PDV-A

Građanima će biti previše
ako kruh poskupi i 30 lipa
Objavljeno 27. studenog, 2012.
Sve mjere koje je do sada poduzela Vlada imaju za cilj samo udariti po džepu radnika, smatraju sindikalisti

OSIJEK - Uvođenjem PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i lijekove od 1. siječnja 2013. godine, vjerojatno će značiti i poskupljenje tih proizvoda.

O iznosu PDV-a još se uvijek špekulira, jer je Vlada izišla s konkretnim brojkama, neki kažu da će on biti pet, neki spominju deset posto, a navodno da bi do korekcije cijena trebalo doći samo za iznos PDV-a.

Iako je riječ o obveznom usklađivanju poreznih zakona sa zakonima Europske unije i, kako neki tvrde, nebitnom poskupljenju od 20-ak ili 30-ak lipa na veknu kruha ili litru mlijeka, sindikati su već na nogama.

- Bez obzira na to koliki bude PDV na kruh, mlijeko, lijekove, knjige i drugo, od Nove godine bit će to samo još jedan udar na standard hrvatskih građana. Da kruh poskupi i 30 lipa, bit će to za građane previše, jer se nameti samo nižu jedni na druge, smatra Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Orešković napominje kako je poznato da Hrvatska porezni sustav mora uskladiti s onim u Europskoj uniji koja ne pozna nultu stopu PDV-a, međutim, kaže kako nije posve jasno zašto to mora biti šest mjeseci prije ulaska.

- Uz sve moguće namete koje su hrvatski građani dobili u ovoj godini, PDV u idućoj na osnovne namirnice i lijekove bit će poguban za građane u vrijeme kada plaće padaju za 20, 30 ili više posto, kaže Orešković. Vezano za smanjenje plaća Orešković navodi kako je već postao neizdrživ pritisak i ucjene poslodavaca da smanje radnicima plaće, a pod izlikom da u suprotnom neće moći zadržati sva radna mjesta.

Frano Kopić iz Saveza samostalnih sindikata također se slaže s tvrdnjom da je svaka lipa poskupljenja dodatni udar na standard građana. “Koliko ljudi teško žive, moglo se uvjeriti za prošlotjednih prosvjeda koje smo organizirali u Zagrebu. Neki radnici, poput primjerice onih iz Slavonije MK, nisu imali ni za sendvič i sok koji bi ponijeli na put. Inače, smatramo da sve mjere koje je do sada poduzela i provela Vlada imaju za cilj samo udariti što više po džepu radnika. Tako je i vezano za uvođenje PDV-a na kruh i mlijeko, umjesto da se to odgodi do ulaska u EU i koliko-toliko olakša građanima, kaže Kopić.

Analitičar Stipan Bilić smatra kako se na uvođenje PDV-a na navedene proizvode ide iz praktičnih razloga, odnosno kako se porezni sustav ne bi mijenjao usred godine, nego na početku.

- U Americi se primjerice porezna godina računa od 1. listopada do 30. rujna, kada se poberu svi poljoprivredni usjevi, kaže Bilić, te dodaje kako smatra da povećanje cijena kruha, mlijeka i lijekova neće smanjiti njihovu potrošnju. Što se ostalih proizvoda tiče, dodaje Bilić, kod nas je u Hrvatskoj sustav cijena takav da od proizvođača do potrošača hrana poskupi 20 posto.

- Kod nas su svi troškovi previsoki, pa ne čudi onda da je, primjerice, hrana u Dubrovniku jeftinija dopremljena iz Brazila nego iz Slavonije, kaže Bilić.

Zdenka RUPČIĆ

Mlinar

l Do korekcije cijena doći će samo za iznos PDV-a. Svi proizvodi na koje je PDV sada nula posto - poskupjet će za pet posto.

PDV NA KNJIGE U POLJSKOJ, IRSKOJ I BRITANIJI JE NULA POSTO

U Europskoj uniji nema nulte stope PDV-a, a najmanja dopuštena stopa za neku zemlju članicu je pet posto. Što se tiče PDV-a na knjige, on se u članicama EU, prema nekim navodima kreće od tri do sedam posto. Međutim, najzanimljivije je da su se neke zemlje, primjerice Poljska, Velika Britanija i Irska, izborile i imaju nultu stopu na knjige, dok se Hrvatska u pregovorima, kažu hrvatski izdavači, nije uspjela izboriti za nultu stopu, a izdavače nitko ništa nije niti pitao.

Meggle

l Cijena mlijeka povećat će se onoliko koliki bude PDV, kazao je nedavno Marijan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska

Možda ste propustili...