Regija
DO SADA NEVIĐENA TRANSPARENTNOST

Općina Vrbanja, prije usvajanja,
proračun dala građanima na uvid
Objavljeno 27. studenog, 2012.
Prema istraživanju uglednog magazina Forbes, Općina Vrbanja svrstana je na deveto mjesto najuspješnijih u Hrvatskoj

VRBANJA – Općina Vrbanja napravila je vrlo značajan i hvalevrijedan iskorak i svoj rad učinila još transparentnijim objavivši na svojim službenim stranicama prijedlog proračuna za 2013. godinu! To je prvi put, bar na području županjske Posavine, a zasigurno je i rijedak primjer u Hrvatskoj, da je neka jedinica lokalne samouprave odlučila objaviti prijedlog proračuna i dati ga na uvid građanima prije konačnog usvajanja.

- Nezavisne nevladine agencije provodile su ankete u općinama diljem Hrvatske, koje su pokazale da se jedna od najčešćih pritužbi građana odnosi na netransparentnost lokalne vlasti i zatvorenost prema svojim sumještanima, što je anketiranim općinama znatno rušilo rejting. Stoga smo odlučili biti otvoreniji prema stanovnicima naše općine i redovito ih informirati o našem radu i aktivnostima koje poduzimamo. Tako smo prvi put objavili i prijedlog proračuna za sljedeću godinu, što će nam i ubuduće biti praksa, a građani će moći davati svoje primjedbe i prijedloge - objašnjava zamjenik načelnika Goran Mihalj. Do sada se, kaže, još nitko od mještana nije javljao na tu temu, no donačelnik smatra da će se građani obraćati vijećnicima i predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću. Njihova će razmišljanja iznijeti na sljedećoj sjednici, koja će se održati u prosincu, i na kojoj će se donijeti proračun za 2013. godinu.

- Ovo je tek prijedlog, jer moralo se od nečega krenuti, tako da su izmjene pojedinih stavki prije usklađivanja konačne verzije proračuna još moguće, no o svemu će odlučiti Općinsko vijeće - ističe Mihalj.

Prema iznesenom prijedlogu, ukupni prihodi u Općini Vrbanja u sljedećoj godini očekuju se u visini od 8,8 milijuna kuna, a u istom iznosu planirani su i rashodi, što znači da nema znatnijih odstupanja u odnosu prema proračunu za 2012.

Postupak čelnika općine Vrbanja načelnik Gradišta Srećko Papac ocijenio je vrlo pohvalnim, ustvrdivši da bi se njihovim primjerom trebale povesti i druge općine.

- Objava prijedloga proračuna odličan je potez i potpuno ga podržavam. Od građana se nema što skrivati jer mi smo tu zbog njih, imaju pravo sve znati i ,evo, mogu reći da će i proračun općine Gradište također biti objavljen na našim službenim stranicama - ustvrdio je Papac.

Prema istraživanju uglednog magazina Forbes, u članku u svibanjskom broju objavljena je analiza najboljih lokalnih jedinica za život i poslovanje. Općina Vrbanja svrstana je na visoko deveto mjesto na ljestvici najuspješnijih u Hrvatskoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Država im “pomaže” s nula kuna!

Vrbanja je jedna od rijetkih općina u kojoj je udjel pomoći središnje države u prihodima od poslovanja u razdoblju od 2007. do 2010. nula posto. To značajno priznanje općinskim je čelnicima bio poticaj za još uspješniji rad na podizanju kvalitete življenja u Vrbanji, Soljanima i Strošincima.

8,8

milijuna kuna planirani je proračun za 2013. godinu

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike