Kultura
MATAKOVIĆEV TEKST PREDSTAVA

“Smak svijeta” bit će 21. 12. 2012. godine
Objavljeno 27. studenog, 2012.
Humor predstave je montipajtonovski, kaže Ferenčina

Mataković je svoj specifični crni humor, poprilično eksplicitan s puno detalja, vješto sa stripa zadržao i u dramskom pismu, stoga sada i mi moramo biti dovoljno vješti i sve bitno, zanimljivo, duhovito što je on bogato izmaštao nastojati zadržati i u kazališnoj formi – opisao je redatelj Dražen Ferenčina na početku rada na novoj predstavi prema tekstu poznatog hrvatskog strip-autora u vinkovačkom kazalištu.

Premijera predstave “Iz Kabula s ljubavlju TU” već je najavljena za 21. 12. 2012. na dan kada bi se navodno trebao dogoditi “smak svijeta”, dok publika nestrpljivo očekuje nastavak urnebesnih (ne)zgoda Glištuna i Prcmilke Gmižić. U novom kazališnom uprizorenju pojavit će se, među ostalima, i njihov sin Kaćun. Inače, prvi dio “Iz Kabula s ljubavlju” prema istoimenom stripu poznatog hrvatskog strip-autora Dubravka Matakovića bio je u svibnju 2007. postavljen na kazališne daske u gradu na Bosutu i postao najuspješnijom predstavom Gradskog kazališta Joza Ivakić doživjevši 40-ak izvedbi. “Sretni smo što ćemo imati i drugi dio predstave rađene po Matakovićevom predlošku, iako sada malo drugačije, jer je prvi put bio predložak strip, a drugom dijelu je dramaturgija”, istaknuo je ravnatelj kazališta Ivica Zupković i dodao kako su redatelj Ferenčina i mnogo veći broj angažiranih glumaca “jamstvo za odličnu predstavu”. Mataković je ne samo autor teksta, već i scenografije i kostimografije, potpisuje i dizajn plakata, a novinarima se otkrilo kako ga oko nastavka nije trebalo puno nagovarati kao na početku suradnje prije pet godina.

“Odmah sam prihvatio rad na novoj predstavi. Prvu sam radio na osnovi već gotovog stripa, sada imam tekst za predstavu po kojem ću strip tek crtati što je i za mene novo iskustvo”, dometnuo je Mataković. Napomenuo je i kako su prve reakcija glumaca na tekst i još bolju radnju nastavka odlična pozivnica za dolazak na premijeru u Vinkovce.

“Očekuje nas humor koji možemo usporediti s teatrom apsurda, s Monty Pythonima, estetikom ružnog, ali u njemu zapravo ima najviše Matakovića i ne treba se niti truditi stavljati ga u neke ladice. Dosta toga nam je Dubravko kroz tekst dao i vjerujem da će sve na kraju rezultirati dobrom predstavom”, dodao je Ferenčina upozorivši kako prosinačka premijera ne donosi humor “na prvu loptu” već savršeno zamišljen humor koji govori o svim lošim stranama vremena i prostora u kojem živimo i našim nesavršenostima od kojih ne možemo pobjeći. “Naravno, postoji varijanta ako publici nešto promakne, da dođe i drugi put pogledati predstavu, što se nadamo da će se i događati”, zaključio je redatelj u tijeku priprema predstave.

Sanja BUTIGAN
Krupan zalogaj kazališta

Radnja predstave “Iz Kabula s ljubavlju TU“ smještena je u današnje vrijeme, a donijet će i mnogo glazbe iza koje stoji Septica. Dramaturgiju potpisuje Damir Mađarić, dok su u glumačkoj ekipi Draško Zidar, Tatjana Bertok Zupković, Vladimir Andrić, Nermin Omić, Maja Lučić, Robert Krajinović, Ivan Ćaćić, Zorko Bagić, Matea Grabić i Domagoj Mrkonjić. Prisjećajući se odrastanja uz Matakovićeve stripove, Zidar kaže da je uz zadovoljstvo biti dijelom te priče i obveza napraviti predstavu za pamćenje. Omić je naveo da avangardnog teatra nedostaje i da će “dobar komad i drugi put korespondirati s publikom“ dok je izlazak deset glumaca na scenu ocijenio krupnim zalogajem kazališta Vinkovci u općem recesijskom paćenju.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike