Svijet
PODJELE I NAKON 17 GODINA

Samo polovina Bosne obilježila Dan državnosti
Objavljeno 26. studenog, 2012.

SARAJEVO - U polovini Bosne i Hercegovine u nedjelju je obilježen Dan državnosti te zemlje, što je samo još jednom podsjetilo na duboke podjele koje u njoj vladaju i 17 godina nakon okončanja rata. Inače, 25. studenoga, kao Dan državnosti, obilježava se u Federaciji BiH u znak sjećanja na dan kada je 1943., na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrđena državnost BiH i zajamčeno njeno postojanje kao posebnog entiteta u sastavu buduće zajedničke države. U povodu toga član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u Sarajevu je položio vijenac na spomenik osloboditeljima tog grada u Drugom svjetskom ratu.

- Danas je dan kada je jedna hrabra generacija potvrdila tisućgodišnje postojanje BiH i suprotstavila se nacionalizmu, rasizmu i podjelama. Naše je da nastavimo - kazao je ovom prigodom Izetbegović.

Komentirajući činjenicu da je ovo u Republici Srpskoj samo običan dan, jer u tom entitetu ne priznaju kontinuitet postojanja BiH kao države, Izetbegović je kazao kako je uvjeren da će ovo ipak jednog dana ponovno biti praznik za sve u BiH. “Za očekivati je da će ponovno u BiH proraditi potreba za jedinstvom, da treba biti domoljub i antifašit i voljeti svoju zemlju”, kazao je Izetbegović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, ranije je kazao kako ni on osobno, kao ni vlasti RS-a, neće prihvatiti praznik kakav je 25. studenoga, jer se on veže za državu koja više ne postoji. Konstatirao je kako temelj opstanka BiH treba tražiti na zasadima Daytonskog sporazuma. Radmanović je potvrdio kako ni ove godine neće sudjelovati na svečanom primanju kojega u povodu Dana državnosti priređuju Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Vlasti BiH ni 17 godina nakon rata nisu uspjele postići suglasnost o tome koji će praznici biti zajednički obilježavani, pa značajnije datume iz povijesti svaki entitet obilježava posebno. Zajednički su samo Nova godina i 1. svibnja. (R.I.)

Zajednički blagdani u Bosni i Hercegovini samo su Nova godina i 1. svibnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike