Regija
PRIČA O GUNJANSKOM DEPONIJU I PROSVJEDU ZAVRŠILA NA SUDU

Komunalac tuži prosvjednike
i traži 6.300 kuna odštete
Objavljeno 23. studenog, 2012.
Sud je tužbe zaprimio u petak i ažurno poslao u ponedjeljak

Vezani članci

GUNJANCI PROSVJEDUJU ZBOG DOVOŽENJA OTPADA

Tijelima ćemo zaustaviti smećare

GUNJA – Priča oko gunjanskog odlagališta otpada dobila je i sudski epilog. Na adrese devet mještana stigla je tužba Komunalnog trgovačkog društva Gunja, zastupanog po direktoru Draženu Tomiću, sa zahtjevom za naknadu štete. U tužbi stoji kako je skupina mještana 14. studenoga organizirala mirni prosvjed protiv odlaganja neopasnog komunalnog otpada s područja Vinkovaca i Otoka na temelju ugovora gunjanskog Komunalnog društva s tvrtkama Nevkoš i Vranjevo, ali da u sklopu prosvjeda nije bila predviđena blokada ceste.

“Tuženici su ipak blokirali cestu i na taj način nanijeli štetu tužitelju u iznosu od 1.680 kuna, uvećano za PDV po jednom danu”, navodi se u tužbi kojom se od tuženika traži da na ime naknade štete solidarno plate iznos od 6.300 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i naknade troškova postupka. Tužitelj je od Općinskog suda u Županji također zatražio žurno djelovanje i donošenje privremene mjere zabrane okupljanja, odnosno blokade prometnice koja vodi do deponija Kraplje, pod prijetnjom novčane kazne od po 10 tisuća kuna za svakog tuženika.

- Ovakvi pokušaji zatiranja demokracije i prava na mirni prosvjed skandalozni su i nedopustivi i o tome ćemo izvijestiti sve relevantne čimbenike. Skup o mirnom okupljanju uredno smo prijavili policiji, čiji su službenici s nama bili na licu mjesta i nikakvu zamjerku na naše postupanje nisu imali - ogorčen je jedan od organizatora prosvjeda, Mirsad Pezerović, koji se skupa s još nekim općinskim vijećnicima našao na popisu tuženika.

- Angažirali smo odvjetnika iz Vinkovaca, koji je ustvrdio da je ovakvo žurno postupanje Općinskog suda u Županji zasigurno presedan u sudskoj praksi. Tužba je zaprimljena u petak, a već je u ponedjeljak Sud odaslao dopise tuženicima. Trenutačna reakcija suda nakon zaprimljene tužbe je neviđena, no to nas uopće ne čudi kada znamo da je ondje zaposlena majka direktora komunalnog poduzeća koji nas je tužio - optužuje Pezerović.

Dodaje da je apsurdno i to što je u vrijeme trodnevnih prosvjeda pokraj prosvjednog punkta prodefiliralo dvjestotinjak osoba, a tužitelj je proizvoljno odredio koga će tužiti jer se među tuženicima nisu našli ni svi prosvjednici, ali su zato na popisu neke osobe koje su se ondje bile samo u prolazu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Obavijestili inspekcije

“Uvjereni smo da u sklapanju ugovora o deponiranju smeća iz Vinkovaca i Otoka postoje elementi kaznene odgovornosti jer ga je sklapala osoba koja za to nije imala nikakvo ovlaštenje ni obveznu suglasnost Općinskog vijeća. O svemu smo izvijestili i inspekcijske službe te očekujemo brzu reakciju i rasvjetljavanje cijelog slučaja”, poručuje Pezerović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura