Novosti
PREMIJER JE OPTIMIST

Iz EU ćemo dobivati mnogo više novca nego do sada
Objavljeno 23. studenog, 2012.

Vezani članci

POČINJE SUMMIT

Upitno donošenje europskog proračuna

ZAGREB - Dok se lideri novih članica EU, poput Slovenije i Mađarske, pribojavaju da će u novom sedmogodišnjem proračunu EU njihove zemlje ostati uskraćene za znatan dio novca, hrvatski premijer Zoran Milanović jučer nije pokazivao zabrinutost da bi štednja u zajedničkoj blagajni mogla bitno utjecati na Hrvatsku nakon što pristupi EU.

- Mi, kao država, možemo biti zadovoljni jer ulazimo u EU i ono što ćemo dobivati neusporedivo je više nego što smo dobivali. Imamo priliku dobiti duplo više nego što ćemo dati, a to ovisi o nama i našoj sposobnosti - izjavio je Milanović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i presjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Dva europska dužnosnika susrela su se pojedinačno s liderima svih 27 zemalja članica EU te Hrvatske uoči summita o proračunu, koji je sazvan za jučer i danas u Bruxellesu. Zemlje članice podijeljene su na dva tabora - jedan zagovara smanjenje proračuna i štednju, pa ga nazivaju i "klubom škrtaca", a drugi želi da se iznos, osobito onaj namijenjen kohezijskoj politici, ne dira. Kohezijska sredstva namijenjena su projektima kojima se žele smanjiti razlike između bogatih i siromašnih regija Unije. Toj skupini, tzv. prijatelja kohezije, priklonila se i Hrvatska, iako je premijer Milanović napomenuo da Hrvatska "ne sudjeluje toliko žestoko" u svim elementima rasprave o višegodišnjem proračunu. Za Hrvatsku je, naime, važnije da se izbori da, kao članica EU, novac koji joj je namijenjen u jednoj proračunskoj godini može ugovarati i iskoristiti u sljedeće tri, a ne dvije godine, kako je sada planirano. O tome je Milanović razgovarao i s Van Rompuyem i Barrosom. I. Frlan

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju