Novosti
ZAHVALNOST NEPOKORENOG GRADA

Ante Gotovina i Mladen Markač postaju počasni građani Osijeka
Objavljeno 23. studenog, 2012.
Oslobođeni generali osobno će primiti priznanje na Dan grada Osijeka

Vezani članci

GOTOVINU I MARKAČA U ZAGREBU DOČEKALI DESECI TISUĆA GRAĐANA

“Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti”

Savjet mladih Grada Osijeka i gradonačelnik Krešimir Bubala pokrenuli su inicijativu da generali Ante Gotovina i Mladen Markač budu proglašeni počasnim građanima Osijeka.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se taj prijedlog razmotriti i nedvojbeno usvojiti održat će se 27. studenoga, a dodjela priznanja generalima najavljena je u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća prigodom Dana Grada Osijeka koja će se održati u HNK-u 2. prosinca. Potvrđeno je da će generali priznanja primiti osobno. Tako će i otvaranje obnovljenog Trga slobode, također planirano za Dan grada, biti uveličano nazočnošću slobodnih generala.

- General Gotovina i general Markač simboli su stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske i kao takvi zaslužuju biti zapisani u povijesti kako Hrvatske, tako i Osijeka koji je zahvaljujući i njima ostao nepokoreni grad. Na ovaj način želimo im zahvaliti što se nisu odrekli Hrvatske u njezinim najtežim vremenima i što su bili spremni dati svoj život kako bi za nas mlade stvorili neovisnu i slobodnu Hrvatsku, ali i zato što su 20 godina nakon Domovinskoga rata ušli u “pravnu Oluju” te, kao i iz svih dosadašnjih bitaka, iz nje izašli kao pobjednici. Inicijativu pišemo u ime mladih koji su sudjelovali i žrtvovali svoj život u obrani grada Osijeka i stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske, ali i u ime svih mladih grada Osijeka koji za zadaću imaju prenositi istinu o Domovinskom ratu. Isto kao što je general Markač rekao: "Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi nasljednici bilo gdje na svijetu reći 'mi imamo hrvatsku domovinu'", mladi su sretni što će svaki Osječanin i budući naraštaji bilo gdje na svijetu moći reći kako su generali Gotovina i Markač, koji su oslobodili Hrvatsku bez ijedne mrlje i vratili legitimitet i dostojanstvo Domovinskom ratu, počasni građani grada Osijeka”, stoji u obrazloženju prijedloga upućenog Odboru za dodjelu javnih priznanja Grada Osijeka.

Za svoje vojne zasluge Ante Gotovina i Mladen Markač primili su brojna priznanja, a imenovanje počasnim građanima Osijeka bit će još jedno u nizu.

- Za hrvatski narod generali Ante Gotovina i Mladen Markač zbog svojih zasluga s pravom su heroji ovoga vremena. I zato nama Osječanima koji smo herojski branili Domovinu od velikosrpskih agresora izuzetna je čast i ponos predložiti Gradskom vijeću Osijeka proglašenje generala Ante Gotovine i Mladena Markača počasnim građanima grada Osijeka - kaže Josip Vrbošić, predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja.

Ivan SEKOL

Krešimir Bubalo

gradonačelnik Osijeka

Naš dar legendarnim generalima

Prema riječima gradonačelnika, ovo priznanje najmanje je što Osijek može učiniti za svoje generale koji su Hrvatskoj mnogo dali i u ratu i u miru. “Zadužili su Hrvatsku i njene stanovnike, stvorili temelje za mirnu reintegraciju i drago mi je što će doći u Osijek i osobno primiti priznanje. Legendarnim generalima Grad će se tako bar djelomično odužiti”, rekao je Bubalo.

POČASNI GRAĐANI OSIJEKA

Nekadašnja Općina Osijek imala je pet počasnih građana, a to su: Kosta Nađ, Mile Počuča, Josip Broz Tito, Slavko Komar i Vladimir Bakarić. Generali Gotovina i Markač bit će 11. i 12. počasni građani Osijeka, a prije njih to su postali: Vladimir Prelog, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju; Siegbert Frank, gradonačelnik Pforzheima; Ćiril Kos, đakovačko-srijemski biskup; Hans-Dietrich Genscher, ministar vanjskih poslova Njemačke; Bernard M. Luketich, predsjednik Hrvatske bratske zajednice; Geza Jeszensky, ministar vanjskih poslova Mađarske; Alois Mock, ministar vanjskih poslova Austrije; Julije Knifer, likovni umjetnik; Branko Lustig, filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara i Davor Šuker, nogometaš.

GRAĐANI O PRIZNANJU GENERALIMA

Alan Šikić

Izuzetno mi je drago što su generali Gotovina i Markač slobodni ljudi. Inicijativa da postanu počasni građani Osijeka je izvrsna te ju potpuno podržavam. Iz Našica sam i tamo sam sugerirao da se isto napravi, mislim da bi ih više gradova trebalo proglasiti počasnim građanima

Dobroslav Marić

Slažem se da bi trebalo proglasiti Antu Gotovinu i Mladena Markača počasim građanima Osijeka. Moram dodati i kako je njihovo ponašanje bilo iznimno dostojanstveno i uvjeren sam da je s njima netko radio na duhovnoj obnovi dok su bili pritvoreni. Dodao bih i kako osuđujem ponašanje u Srbiji nakon presude, ono je bilo sramotno.

Anica Gašparček

Zadivljena sam oslobađajućom presudom, kao i držanjem naših generala. Sloboda za njih je jedina pravedna presuda koju su suci mogli donijeti i u redu je što im Osijek želi dodijeliti status počasnih građana. Nadam se da će i naš život, kao i njihov, ubrzo krenuti nabolje.

Branko Mandić

Ako je istina da je pokrenuta inicijativa da se generali Gotovina i Markač proglase počasnim građanima, onda je to izvrsna vijest. Cijeli prošli vikend bio je fantastičan, kriminalci odlaze u zatvor, nevini ljudi izlaze, i obljetnica pada Vukovara proslavljena je dostojanstveno. Što više poželjeti?(D.Matak)

PRIGODNI GRAFIT

Činjenicu da je prošloga petka u Haagu izrečena oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te da su oni predloženi za počasne građane Osijeka, javno su ovjekovječili i kreativni članovi osječke navijačke skupine Kohorta. Žolt Vačora i Dino Šokčević, koji su svojim grafiterskim umotvorinama ukrasili već niz javnih gradskih površina, prigodno su oslikali zid u središtu Osijeka, na Trgu Ivana Pavla II.(T.L.)