Novosti
VUKOVARSKA SJEĆANJA: VESNA BOSANAC

Nakon Vukovara '91., prijave i za
granatiranje bolnica Osijek, Vinkovci...
Objavljeno 22. studenog, 2012.
Kroz ratnu bolnicu prošlo je 3.470 ranjenika, a obavljeno je 2.500 operacija

Vezani članci

TRPINJSKA CESTA - GROBLJE TENKOVA

Ostali smo do kraja braniti grad

VUKOVAR - Vukovarska je bolnica već sada u Europi - kaže tako ratna, ali i sadašnja ravnateljica Opće bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac, dok 21 godinu nakon ratnog pakla Vukovara govori o obnovi bolnice koja je 87 dana opsade grada izdržavala u podrumu, u nemogućim uvjetima, bez struje, vode, lijekova, sanitetskog materijala. Kroz ratnu bolnicu prošlo je 3.470 ranjenika, obavljeno je 2.500 operacija, a u bilježnici dr. Bosanac bilo je, do pada grada 18. studenoga, upisano 1.800 imena poginulih.

Je li poratna obnova vukovarske bolnice završena?

- Bolnica jest obnovljena, koštalo je to sve skupa oko 200 milijuna kuna, no preostao nam je dio nabave i zamjene jednog dijela dosta skupe opreme. Imamo popis za sve odjele i vidjet ćemo koliko će se od toga moći riješiti. Kad smo se vratili 1997., stvarno ničega nije bilo, čak ni rentgen aparata, pa smo vozili filmove razvijati na aerodrom u Klisi. Danas je 220 bolničkih postelja, dolaze nam pacijenti i iz drugih gradova, i Vukovarci koji nisu u gradu, ali se kod nas osjećaju „kao kod kuće“. Imamo 609 zaposlenih, liječnika dijelom nedostaje, ali tako je i drugdje. Dvije godine nitko nam se nije javio na natječaj za pet specijalizacija iz hitne medicine, ali vraćaju nam se naši liječnici sa specijalizacija i na svim je odjelima popunjenost dobra.

Želite oformiti Centar za rehabilitaciju žrtava rata?

- Projekt je to kojeg smo radili preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara, i zapravo znači proširenje Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dodatno s dnevnom bolnicom Odjela psihijatrije. Takav centar bio bi na korist svim pacijentima, žrtvama rata, i vidimo koliko je zapravo potreban. Dio gotovog troškovnika iznosi 14 milijuna kuna, a procjena je za još pet do šest milijuna kuna. Kad bismo ostvarili planove za dodatnu bolničku opremu i takav centar, imali bismo bolnicu za ogled. Ako to uspijem mogu i u mirovinu.

Iz Vukovara ste slali apele, kasnije svjedočili u Haagu.

- Bilo je teško, pomagali smo svima koliko smo mogli, ali postojala je granica kad se nije moglo i slali smo te apele u svijet, nadajući se da će nam netko pomoći. Odazvali su se jedino “Liječnici bez granica”, ali nakon prvog konvoja bilo je preopasno. Otišla su u svijet više od 43 apela. Rijetko se spominje kako smo ih slali - s jedinog telefaxa, u obližnjem podrumu policije, u hotel u Zagrebu gdje je zasjedala Europska komisija. Knjiga tih apela ušla je i u dokaze na sudu u Haagu, tako da nitko ne može reći da nije znao što se '91. događa u Vukovaru.

Podnijeli ste kaznene prijave protiv agresora.

- Zbog granatiranja bolnice podigli smo 2010. kaznenu prijavu protiv vrha JNA. Naša Udruga liječnika dragovoljaca na svom je zadnjem saboru donijela odluku da će i dalje na tome raditi. Od Vukovara smo počeli, ali ići ćemo s prijavama i zbog napada na bolnice u Vinkovcima, Osijeku, Pakracu, Dubrovniku… Postoje videozapisi, fotomaterijal, svjedoci. Svjedočila sam više puta u Haagu, ali mislim da se, kad je o Vukovaru riječ, moglo više.

Sanja BUTIGAN
Iz Srbije nije vraćena medicinska dokumentacija

Medicinska dokumentacija, „nestala“ nakon pada Vukovara, nije vraćena?

- Ništa nismo dobili nazad od medicinske dokumentacije. Dobili smo neke povijesti bolesti nevezane uz rat, poštanske račune i sl., a najvrednije su stigle tri bilježnice sestre Bibe s evidencijom tko je u bolnicu primljen, kada i s kojim ozljedama. Svu arhivu bili smo spakirali u dvije velike kartonske kutije, poslije smo čuli da su odnesene u Beograd. Tražila sam to i preko Haaga, našeg MVP-a, a svaki put iz Srbije sam dobivala odgovor da to ne postoji. Bez dokumentacije mi nemamo točne podatke o nestalima i odvedenima iz bolnice nakon pada grada.

Muzej u podrumu bolnice

Podrum u kojemu je bila ratna bolnica danas je muzej, s približno 35.000 posjeta godišnje. Mislim da je on jako važan za nas i za našu djecu, zbog edukacije. A dolaze i delegacije iz inozemstva, vojne škole NATO pakta, veterani iz svijeta, sve više mladih...

Možda ste propustili...

OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE OSLOBOĐENJA GRAD

Glina proslavila Dan grada

ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA CRO DEMOSKOP

Većina građana vjeruje u ovu vladu

NAJVEĆI PREDUJAM U POVIJESTI FONDA SOLIDARNOSTI

Stiže 88,9 milijuna eura pomoći Hrvatskoj zbog potresa u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVJEŠĆE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Čak je 12 novooboljelih od koronavirusa, desetero iz Osijeka

2

STRUČNJACI OPTIMISTIČNI

BDP: Pad neće biti tako bolan

3

TRENUTNO 811 AKTIVNIH SLUČAJEVA

Stožer: Rekordnih 180 novih
slučaja zaraze koronavirusom