Novosti
VUKOVARSKA SJEĆANJA: VESNA BOSANAC

Nakon Vukovara '91., prijave i za
granatiranje bolnica Osijek, Vinkovci...
Objavljeno 22. studenog, 2012.
Kroz ratnu bolnicu prošlo je 3.470 ranjenika, a obavljeno je 2.500 operacija

Vezani članci

TRPINJSKA CESTA - GROBLJE TENKOVA

Ostali smo do kraja braniti grad

VUKOVAR - Vukovarska je bolnica već sada u Europi - kaže tako ratna, ali i sadašnja ravnateljica Opće bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac, dok 21 godinu nakon ratnog pakla Vukovara govori o obnovi bolnice koja je 87 dana opsade grada izdržavala u podrumu, u nemogućim uvjetima, bez struje, vode, lijekova, sanitetskog materijala. Kroz ratnu bolnicu prošlo je 3.470 ranjenika, obavljeno je 2.500 operacija, a u bilježnici dr. Bosanac bilo je, do pada grada 18. studenoga, upisano 1.800 imena poginulih.

Je li poratna obnova vukovarske bolnice završena?

- Bolnica jest obnovljena, koštalo je to sve skupa oko 200 milijuna kuna, no preostao nam je dio nabave i zamjene jednog dijela dosta skupe opreme. Imamo popis za sve odjele i vidjet ćemo koliko će se od toga moći riješiti. Kad smo se vratili 1997., stvarno ničega nije bilo, čak ni rentgen aparata, pa smo vozili filmove razvijati na aerodrom u Klisi. Danas je 220 bolničkih postelja, dolaze nam pacijenti i iz drugih gradova, i Vukovarci koji nisu u gradu, ali se kod nas osjećaju „kao kod kuće“. Imamo 609 zaposlenih, liječnika dijelom nedostaje, ali tako je i drugdje. Dvije godine nitko nam se nije javio na natječaj za pet specijalizacija iz hitne medicine, ali vraćaju nam se naši liječnici sa specijalizacija i na svim je odjelima popunjenost dobra.

Želite oformiti Centar za rehabilitaciju žrtava rata?

- Projekt je to kojeg smo radili preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara, i zapravo znači proširenje Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dodatno s dnevnom bolnicom Odjela psihijatrije. Takav centar bio bi na korist svim pacijentima, žrtvama rata, i vidimo koliko je zapravo potreban. Dio gotovog troškovnika iznosi 14 milijuna kuna, a procjena je za još pet do šest milijuna kuna. Kad bismo ostvarili planove za dodatnu bolničku opremu i takav centar, imali bismo bolnicu za ogled. Ako to uspijem mogu i u mirovinu.

Iz Vukovara ste slali apele, kasnije svjedočili u Haagu.

- Bilo je teško, pomagali smo svima koliko smo mogli, ali postojala je granica kad se nije moglo i slali smo te apele u svijet, nadajući se da će nam netko pomoći. Odazvali su se jedino “Liječnici bez granica”, ali nakon prvog konvoja bilo je preopasno. Otišla su u svijet više od 43 apela. Rijetko se spominje kako smo ih slali - s jedinog telefaxa, u obližnjem podrumu policije, u hotel u Zagrebu gdje je zasjedala Europska komisija. Knjiga tih apela ušla je i u dokaze na sudu u Haagu, tako da nitko ne može reći da nije znao što se '91. događa u Vukovaru.

Podnijeli ste kaznene prijave protiv agresora.

- Zbog granatiranja bolnice podigli smo 2010. kaznenu prijavu protiv vrha JNA. Naša Udruga liječnika dragovoljaca na svom je zadnjem saboru donijela odluku da će i dalje na tome raditi. Od Vukovara smo počeli, ali ići ćemo s prijavama i zbog napada na bolnice u Vinkovcima, Osijeku, Pakracu, Dubrovniku… Postoje videozapisi, fotomaterijal, svjedoci. Svjedočila sam više puta u Haagu, ali mislim da se, kad je o Vukovaru riječ, moglo više.

Sanja BUTIGAN
Iz Srbije nije vraćena medicinska dokumentacija

Medicinska dokumentacija, „nestala“ nakon pada Vukovara, nije vraćena?

- Ništa nismo dobili nazad od medicinske dokumentacije. Dobili smo neke povijesti bolesti nevezane uz rat, poštanske račune i sl., a najvrednije su stigle tri bilježnice sestre Bibe s evidencijom tko je u bolnicu primljen, kada i s kojim ozljedama. Svu arhivu bili smo spakirali u dvije velike kartonske kutije, poslije smo čuli da su odnesene u Beograd. Tražila sam to i preko Haaga, našeg MVP-a, a svaki put iz Srbije sam dobivala odgovor da to ne postoji. Bez dokumentacije mi nemamo točne podatke o nestalima i odvedenima iz bolnice nakon pada grada.

Muzej u podrumu bolnice

Podrum u kojemu je bila ratna bolnica danas je muzej, s približno 35.000 posjeta godišnje. Mislim da je on jako važan za nas i za našu djecu, zbog edukacije. A dolaze i delegacije iz inozemstva, vojne škole NATO pakta, veterani iz svijeta, sve više mladih...

Možda ste propustili...

TISUĆE VJERNIKA POHODILE SU I OVE GODINE GOSPINO SVETIŠTE

Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u Ilači

ZAVOD ZA STATISTIKU O ROBNOJ RAZMJENI U PRVIH 6 MJESECI

Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OGRANIČENA PLOVIDBA HRVATSKIM RIJEKAMA

Osječki vodostaj najniži, Drava samo 15 cm viša od rekorda

2

U PRVOM POLUGODIŠTU 2022. RAST POTROŠNJE U BIH

Četverostruko povećanje na
pet prijelaza prema Slavoniji

3

U HRVATSKOJ 165 NOVOZARAŽENIH, UMRLO 12 OSOBA

U OBŽ tri osobe preminule od koronavirusa