Regija
PROJEKT ORAHOVICE S VILLANYEM I ILOKOM

Europska unija će sufinancirati “Mađarsko-hrvatske vinske priče“
Objavljeno 23. studenog, 2012.

ORAHOVICA - Grad Orahovica poslao je nekoliko projekata za sufinanciranje od strane EU pretpristupnih fondova. Jedan od njih koji Orahovica radi u suradnji s mađarskim gradom Villanyem i Ilokom nedavno je prihvaćen.

- Tema koja se pokazala dobrom je vinski turizam, a zajednički projekt nosi ime “Mađarsko-hrvatske vinske priče”. Pozitivna ocjena EU povjerenstva i odabir baš ovih “priča” u konkurenciji više županija veliko je priznanje Orahovici jer je nositelj cijelog projekta i njegov glavni korisnik. Iako pozicija koordinatora koji mora voditi računa o cjelovitosti i međusobnoj suradnji svih partnera nosi veliku odgovornost pri provedbi zahtjevne procedure po kriterijima EU prakse, vjerujemo da je ovo samo prvi od mnogih sličnih projekata koji se pripremaju – kaže koordinatorica za projekte EU fondova grada Orahovice Irela Strabić.

U projektu veliku ulogu ima i Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije Vidra, a kao pridruženi partneri uključeni su Udruga voćara i vinogradara Orahovica te Udruga vinara iz Siklósa. Poveznica gradova, osim sličnog podneblja i povijesti, zajednička je vizija vinskog turizma u pograničnoj regiji te želja da međusobna razmjena iskustava pridonese promidžbi turizma, kulture i tradicije tih krajeva.

- Provedba projekta očekuje se početkom 2013. i trajat će 16 mjeseci, a osim građevinskih radova i postavljanja smeđe signalizacije, očekuje se niz zanimljivih manifestacija i promotivnih aktivnosti. Vrijednost budžeta Grada Orahovice je oko 170.000 eura, od čega EU sufinancira 85 posto. Najveći dio novca utrošit će se na građevinske radove sanacije 2,5 kilometara postojeće vinske ceste – zaključuje koordinatorica Strabić te dodaje da su i preostala dva aplicirana projekta na isti poziv natječaja također pozitivno ocijenjena, no zbog limitiranog budžeta IPA fonda za ovu godinu projekti su stavljeni na listu čekanja i u dogledno bi vrijeme trebali biti realizirani. Riječ je o uređenju biciklističkih staza i gradnji planinarskog doma u Gornjoj Pištani te o adaptaciji kinodvorane.V.Grgurić

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike