Crna kronika
USKOK ODUSTAO OD PROGONA

Godinu i pol dana ležao nevin u osječkom zatvoru
Objavljeno 22. studenog, 2012.

OSIJEK – Albanac Tahir Tairi (30), koji živi kod Tetova u Makedoniji, i koji je u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora, najvjerojatnije će postati bogatiji za nekoliko stotina tisuća kuna. Sve ovisi o parnici protiv Republike Hrvatske, budući da je u osječkom zatvoru proveo potpuno nevin godinu i pol dana! I ne samo to, Tairi će moći tužiti Hrvatsku i za narušeni ugled te duševnu bol jer je u hrvatskom zatvoru sjedio pod optužbom da je sudjelovao u organiziranju šverca 26 kilograma heroina iz Makedonije u Italiju preko graničnog prijalaza Bajakovo.

Sve to proizlazi iz posljednjeg dana suđenja održanog na osječkom Županijskom sudu, gdje je Uskok odustao od kaznenog progona protiv Tairija jer se tijekom postupka pojavila sumnja u stvarni identitet osobe koja je bila uključena u prebacivanje droge iz Makedonije u Italiju.

Naime, putem međunarodne pravne pomoći prikupljene preko Interpola iz Italije i Makedonije, ustanovljeno je da je stvarni počinitelj djela (također se navodno zove Tahir Tairi) već osuđen u Italiji i ondje izdržava kaznu od 13 godina i četiri mjeseca zatvora upravo zbog šverca droge. I ne samo to. Riječ je o dva čovjeka s putovnicom na isto ime, s istim danom i mjestom rođenja, istovjetnim prebivalištem, koji imaju čak i roditelje koji se također jednako zovu. Zaključak – jedna putovnica je original, a druga je krivotvorina!

Tairijeva odiseja započela je u travnju 2011. kada se iz Makedonije zaputio u Srbiju kako bi ondje ishodio dokumente za majku. Na granici je uhićen.

- Srbi su me tukli i zlostavljali deset sati. I tada su mi na kraju kazali da me Hrvatska traži zbog šverca droge. Na osnovi tjeralice prebačen sam ovdje u Osijek - kazao je pred sudom Tairi iznoseći svoju obranu uz pomoć tumača za albanski jezik. Tairi je u Osijeku doznao da je pravomoćno osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora. Nakon izručenja zatražio je obnovu postupka tako da mu se nanovo sudilo.

Okrivljeni je pred osječkim Županijskim sudom tvrdio da nikada nije švercao drogu te da se u Makedoniji bavi poljoprivredom kao i cijela njegova obitelj, a bave se i uzgojem koza i ovaca.

- Nikada nisam putovao u inozemstvo - ističe Tairi podsjećajući da je imao svojedobno putovnicu koju je izgubio, ali čiji je nestanak prijavio makedonskoj policiji. Čini se da je upravo gubitak putovnice Tairiju izazvao neugodnosti.

Marijan MATASOVIĆ

OTISCI PRSTIJU SU NJEGOVI

Tijekom sudskog postupka Uskok je imao samo jedan način da ustanovi tko je pravi Tairi - ovaj u hrvatskom ili onaj u talijanskom zatvoru. Stupili su u kontakt s makedonskom policijom te su im poslali otiske prstiju Tairija iz osječkog zatvora kako bi se ustanovilo tko je u Makedoniji od dvojice Tairija izvadio originalnu putovnicu. I doista, Tairi iz osječkog zatvora bio je "pravi". Uskoku nije preostalo ništa drugo nego da zatraži odbijajuću presudu od osječkog suda te da se čovjeka pusti iz zatvora.

TKO JE U TALIJANSKOM ZATVORU?

Ipak, nakon svega rečenog ostalo je jedno pitanje potpuno otvoreno. Ako je "pravi" Tahir Tairi na slobodi i živi u Makedoniji nakon provedenih godinu i pol u osječkom zatvoru, i kada se uzme u obzir da su policije raznih država zajedno s Interpolom potvrdile da na svijetu postoji samo jedna prava osoba pod tim imenom, tko je tada osoba pod imenom Tahir Tairi koja sjedi u talijanskom zatvoru. Jer ona naime i dalje tvrdi kako se zove - Tahir Tairi. Prema svemu sudeći, talijanska policija i pravosuđe uhitili su i osudili čovjeka, a da nisu potpuno sigurni u njegov identitet.

Možda ste propustili...

GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Turčin u kamionu švercao cigarete

TIJEKOM VOŽNJE AUTOMOBILA

Kombinirao je kokain i alkohol

NA ŠIREM PODRUČJU NAŠICA

Pronašao je tri bombe u kući

Najčitanije iz rubrike