TvObzor
PREMIJERA DOKUMENTARCA STIPE BOŽIĆA

Mate svjetski
Objavljeno 23. studenog, 2012.
Ovo je priča o svjetskom putniku Mati Šimunoviću i njegovom psu Globusu, koji su prevalili 360.000 kilometara na pet kontinenata

Na Hrvatskoj televiziji premijerno će biti prikazan dokumentarni film scenarista i redatelja Stipe Božića “Mate svjetski”. Priča je to o svjetskom putniku Mati Šimunoviću i njegovom psu Globusu, koji su prevalili biciklom, pješice i malom jedrilicom 360.000 kilometara na pet kontinenata. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. O njemu su pisale tadašnje najuglednije novine svijeta kao što su “New York Times”, “La Prensa”, “El Telegrafo”, “The Straits Times”, “Shangai Herald” i druge.

Mate je snimio na stotine fotografija te pisao dnevnik. Na putovanjima su ga zadesile mnoge nezgode, a jedna od najpresudnijih za nastanak ovog dokumentarca bila je kada mu se pred obalom Sumatre prevrnula jedrilica. Njegov pas Globus tada je spasio torbu u kojoj su bili dnevnik i stotine negativa što ih je snimio na putovanju. Iz tih se zapisa vidi kako mu do danas u Hrvatskoj nema ravnog pustolova, a fotografije koje je snimio svjedočanstva su jednog vremena i svijeta koji se nepovratno promijenio.

- Putovanja svjetskog putnika Mate Šimunovića po dalekim krajevima, osim njegovim fotografijama, ilustrirao sam brojnim snimkama iz svoje osobne arhive te snimkama kolege Marija Saletta. Na osnovi svjedočenja njegove rodbine i prijatelja te dnevnika i fotografija, pokušao sam dočarati pustolovni duh Mate Šimunovića, koji je nepravedno zaboravljen - rekao je Stipe Božić.

Piše: Dražen BAĐUN
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike