Osijek
OTVOREN NOVOOBNOVLJENI NADBISKUPIJSKI VIKARIJAT

Biskupi otvorili vrata 28 milijuna kuna vrijednog Vikarijata
Objavljeno 23. studenog, 2012.
Obnova je trajala pet godina, a u Nadbiskupiji podsjećaju da u trenutku početka obnove nije bila kriza

Vezani članci

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 620.000 KUNA ZA SAKRALNE OBJEKTE

Županija financira uređenje 12 crkvi, najviše novca vikarijatu

Svečanim blagoslovom novoobnovljene zgrade Nadbiskupijskog vikarijata jučer je i službeno rad započeo ovaj novi prostor pastoralnog djelovanja Katoličke crkve u Osijeku.

Recimo kako je obnova ove zgrade bivše plućne bolnice započela prije pet godina i to nakon što ju je vlada Ivice Račana dodijelila Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Zanimljivo je i da je inicijator otvaranja Vikarijata u Osijeku, pokojni papa Ivan Pavao II., koji je nakon posjeta Osijeku ostao zatečen činjenicom što grad veličine Osijeka nema značajniju ispostavu nadbiskupskog ureda.

No, na kraju se ispostavilo da je zbog izmjene projektne dokumentacije i strogih zahtjeva konzervatora obnova potrajala pet godina. Jučerašnje svečano otvorenje na kojem je nadbiskup javnosti širom otvorio vrata svih prostorija bilo je dijelom i u znaku pravdanja zbog prijašnjih medijskih napisa kako je u vrijeme recesije i krize na obnovu zgrade potrošeno gotovo 50 milijuna kuna, te napisa da su pri renoviranju korišteni najluksuzniji materijali i to navodno prema zahtjevima samog nadbiskupa.

- Nakon pet godina ukupna cijena obnove popela se na 28 milijuna kuna, od čega je tri milijuna dala država, 1,45 milijuna Županija, te 400.000 kuna Grad Osijek. Ostale troškove namirili smo iz ekonomata biskupije, od donatora, te iz sredstava za uzdržavanje klera. Kada smo započinjali radove još nije bila gospodarska kriza, a nismo niti znali da će se cijena ovoliko povećati, komentirao je mons.dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup.

Arhitekt Srećko Lovrinčević koji je vodio glavni nadzor radova na obnovi, objasnio je kako su cijenu ponajprije podigle sanacija temelja, ruševnih stropova i postavljanje novog krovišta.

Nefreteta Z.EBERHARD
SLAVINE NISU OD ZLATA, A ČETVORNI METAR UREĐENJA STAJAO JE 8.000 KUNA?!

Prema računici građevinara, cijena od 28 milijuna kuna za obnovu 3.200 četvornih metara nije visoka, jer prema toj računici, jedan četvorni metar ovog prostora stajao je oko 8.000 kuna, što je i cijena novogradnje. Srećko Lovrinčević kaže i kako je cijena četvornog metra parketa iznosila 455 kuna, a tapete, sanitarije u kupaonicama i lusteri kupovani su isključivo u osječkim trgovinama i ne odskaču od standarda. Stolarija je od standardne jelovine, a ugrađeni lift vozi na četiri etaže i namijenjen je invalidima. Nadbiskup Srakić napomenuo je i kako je namještaj donesen s tavana biskupskog doma u Đakovu. Inače, u ovoj zgradi koja se sastoji od stambenog, administrativnog i pastoralnog dijela ubuduće će biti 11 uredskih prostorija, među kojima i one Caritasa, ured Nadbiskupijskog ordinarijata, 10 apartamana, te uredi za pastoral mladih, obitelji, studenata, ministranata i drugih. U drugoj etapi radova predviđena je još gradnja velike dvorane za predavanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana