Kultura
DJELA IVANA KUŠANA

Veliki pisac trajno će živjeti u likovima Koka i Melite
Objavljeno 22. studenog, 2012.

ZAGREB - U više od 50 godina rada, preminuli hrvatski književnik i akademik Ivan Kušan osvojio je brojne nagrade za svoja književna i dramska ostvarenja, a bio je i prvi hrvatski kandidat nominiran za Andersenovu nagradu, najveće svjetsko priznanje u području dječje literature.

Od svih Kušanovih djela najveći uspjeh postigli su njegovi romani za djecu i mlade, posebno serijal o malom junaku, Koku, s kojima je začeo hrvatski dječji kriminalistički roman. Koko se kao lik prvi put pojavio 1956. godine u romanu Uzbuna na Zelenom Vrhu, a dvije godine poslije postaje glavni lik u Koku i duhovima. Tijekom sljedećih 40 godina nastaju još četiri Kokova romana (Zagonetni dječak, Koko u Parizu, Ljubav ili smrt i Koko u Kninu), te knjiga priča Strašni kauboj u kojoj se Koko, uz također vrlo popularnu Melitu, pojavljuje u većini pripovjetki. Doživjevši brojna izdanja na hrvatskom i mnogim svjetskim jezicima, Kušanovi romani i danas osvajaju mladu čitateljsku publiku. Tri su romana već adaptirana u televizijske serije (Lažeš, Melita, Operacija Barbarossa i Ljubav ili smrt), a Koko i duhovi su Kokov filmski debi.

Kušan je autor brojnih drama, priča i putopisa, romana i filmskih scenarija, te radio i televizijskih drama, a širem krugu čitatelja uglavnom je poznat po romanima za mlade. Napisao je i nekoliko zbirki novela za djecu. U obliku televizijskih serija ekranizirani su njegovi romani "Lažeš, Melita" i "Zagonetni dječak" (pod naslovom "Operacija Barbarossa"), a 2011. autorov sin Danijel Kušan snimio je film po romanu "Koko i duhovi". Ove jeseni počelo je i snimanje filma prema njegovu romanu "Zagonetni dječak".

Pisao je i za odrasle, zbirku novela "Trenutak unaprijed", romane "Razapet između" i "Zidom zazidani", a autor je i prvog hrvatskog humorističnog povijesnog romana "Medvedgradski golubovi". (D.Kć.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom

2

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva