Regija
20-AK PRIJAVA ZBOG PREKRŠAJA VEZANIH UZ SVINJOKOLJE

Kažnjen s čak 3.300 kuna zbog
analize svinjskog mesa u Brčkom
Objavljeno 20. studenog, 2012.
Pojedinci kao lešinari obilaze selo i snimaju tko ima svinjokolju, pričaju svinjogojci

Vezani članci

DIREKTIVA EU-A NEPRAKTIČNA I NEPRIHVATLJIVA

Pregled svinjskog mesa prema novoj metodi traje i dva sata!

ŽUPANJA – Zbog nošenja uzoraka mesa na analizu preko granice, točnije u Brčko Distrikt, mještanin Račinovaca, sela u istočnom dijelu županjske Posavine, kažnjen je novčanom kaznom od 3.300 kuna!

Veterinarska inspekcija provedenim je nadzorom lani utvrdila da je Račinovčanin imao svinjokolju, ali da nije poštovao naputke resornog ministarstva o provođenju obveznih mjera o suzbijanju zaraznih bolesti, pa je uzorak mesa umjesto u lokalne veterinarske ambulante nosio u susjednu državu, što je strogo zabranjeno. Do njega jučer nismo mogli doći jer je bio na svinjokolji, no njegov sumještanin nije krio razočaranje takvim razvojem događaja.

- Nakon godinu dana čovjeku je stigla presuda i svi smo šokirani iznosom kazne. Lani ga je nakon svinjokolje netko iz sela, iako svi pretpostavljamo tko, prijavio veterinarskoj inspekciji i sve je završilo na sudu. Evo kakvi smo mi ljudi, žalosno je što jedni drugima želimo zlo i spremni smo sve učiniti samo kako bismo nekoga oštetili - revoltiran je Račinovčanin s kojim smo jučer razgovarali.

- Pojedinci kao lešinari obilaze selo i snimaju tko ima svinjokolju, pred čijom su kućom automobili, iz čijeg se dvorišta dimi i odmah provjeravaju u veterinarskoj ambulanti je li iz te kuće meso doneseno na analizu. Ako nije, odmah zovu inspekciju - ispričao nam je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Slično iskustvo imao je i svinjogojac iz obližnjeg sela kojemu su nakon smrtnog slučaja u obitelji i karmina iz veterinarske ambulante došli provjeriti gdje su analizirani uzorci mesa pečenke koja je poslužena.

Predsjednik Prekršajnog suda u Županji Dražen Goda jučer nam je rekao da je u prošlogodišnjoj sezoni svinjokolja od veterinarske inspektorice zaprimio 20-ak prekršajnih prijava protiv osoba koje su se oglušile na naputke Ministarstva poljoprivrede i uzorke mesa na analizu nosile preko granice, što je strogo zabranjeno. Riječ je, napominje, o stanovnicima istočnog dijela županjske Posavine. Za takve je prekršaje, pojašnjava Goda, predviđena novčana kazna od nekoliko tisuća kuna. U ovogodišnjoj sezoni svinjokolja u Prekršajni sud u Županji još nije stigla ni jedna prijava, no Goda dodaje da je tek počela i uvjeren je da će ih biti jer ljudi se ne odriču tako lako svojih navika.

Marija Lešić OMEROVIĆ
NA CRNOJ LISTI

“Toliko nas stišću sa svih strana da postaje neizdrživo. Moramo biti vrlo oprezni, posebice veći uzgajivači svinja koji isključivo žive od toga, jer kada jednom dođete na crnu listu kod inspektora, nikada više nemate mira. Svako malo vam dolaze, provjeravaju i kontroliraju svaku sitnicu. Užas!” požalio se uzgajivač iz Drenovaca.

Najčitanije iz rubrike