Regija
BROĐANKA ŽIVOT UZELA U SVOJE RUKE

Ostala bez posla pa iskoristila
znanje i osmislila najsuvenire
Objavljeno 20. studenog, 2012.
Ljubica je u Dubrovniku dobila prvu nagradu za najbolji suvenir kontinentalne Hrvatske

SLAVONSKI BROD - Brođanka Ljubica Dujmić, vlasnica obrta Narodni vez, ovogodišnja je dobitnica prve nagrade za najbolji suvenir kontinentalne Hrvatske, kojim se posebno ponosi. Riječ je o paleti proizvoda, od ženskih torbica i torbice za mobitele do čizmica za božićne darove, živopisnih haljina, mantila, jaknica, kompleta, remenja, pa čak i vjenčanica te kravata, i to sve rađeno od starinskog platna tkanog od pamuka, lana, konoplje, postojanih boja i s tradicionalnim slavonskim motivima.

No prije svega Ljubica je pozitivan primjer osobe koja se u nedaćama, kada je prije dva desetljeća ostala bez posla, uhvatila u koštac s novim izazovima i, umjesto kuknjave, na najbolji mogući način iskoristila svoj talent i preneseno majčino znanje vezenja, pletenja, heklanja, šivanja... Prve tri majice isplela je od konca sa svilenom niti i po njima vezla bukete cvijeća.

- Bilo me sram iznijeti ih na brodsku tržnicu pa sam otišla u Đakovo i odmah sve tri prodala. To je bio poticaj... - počela je priču iznimno kreativna Ljubica, koja je najprije krenula u posao kao dopunsku djelatnost u tvrtki supruga Josipa, a već 15 godina ima samostalan obrt.

- Na tradicionalno sam počela dodavati moderno, stilizirala elementima stare čipke, starih motiva, platna... što tada još nitko nije radio. Na području Đakova, Vinkovaca, Osijeka, na zagrebačkom Velesajmu, bila sam prva. I reakcije su bile izvrsne - prisjeća se Ljubica.

Premda se u novije vrijeme na tržištu može naći sličnih proizvoda vezanih uz tradiciju, njezini ručno rađeni predmeti doista su osobiti, a to sve više prepoznaju mladi, koji se i odlučuju na kupnju.

- Nosivi su jer na platno iz bakine škrinje našivamo čipku i razne komadiće platna, a sve prepuštamo mašti - kaže samozatajna Ljubica, koja se, unatoč uspjehu, ne smatra dizajnericom.

Ljubav prema poslu prenijela je i na snahu Maju pa svaki dan “frcaju” dojmljivi i lijepi novi predmeti. A uz pomoć supruga, koji se uključuje u posao oko nabave i pripremanja kupljenog starog platna, prijevoza robe na sajmove... Ljubica potvrđuje kako se od rukotvorina, uz puno rada i mašte, može živjeti.

Iako ideja za unikatne predmete ne nedostaje, to ponekad postaje i problem, kada ljudi traže još jedan isti proizvod - što je nemoguće - kaže Josip.

Marija RADOŠEVIĆ
I na Katarinskom sajmu

Prepoznatljiva je ljubav koju autorica unosi u svaki izrađeni predmet. Osim prodaje u vlastitom domu, Dujmićevi proizvodi najčešće se prodaju na obrtničkim sajmovima i sličnim manifestacijama, te u suvenirnici brodske Turističke zajednice. Nerijetko idu i kao pokloni u inozemstvo, što autorica koristi kao priliku za priču ne samo o ekoproizvodu ručno rađenom od tradicijskih materijala nego i za promociju svoje domovine.

U okviru brodske Turističke zajednice, Ljubičini unikatni predmeti moći će se kupiti i na brodskom Katarinskom sajmu, koji se otvara sutra (u četvrtak) i traje do nedjelje.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak