Kultura
BORIVOJ DOVNIKOVIĆ BORDO U OSJEČKOM GISKO-U

Prva samostalna izložba svjetski poznatog autora
Objavljeno 21. studenog, 2012.
Nekoliko je radova prvi put izloženo i viđeno u javnosti

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Udruge “Art 9” iz Zagreba u izložbenom holu GISKO-a u ponedjeljak je u nazočnosti autora otvorena izložba stripa “Bordo: Osijek, jesen 45.: retrospektiva strip stvaralaštva Borivoja Dovnikovića”, a nakon toga u Studijskoj čitaonici predstavljen je njegov strip “Susreti treće vrste”. Posebna zanimljivost ove manifestacije je što je to prva samostalna izložba ovog svjetski poznatog autora u rodnom Osijeku. Neki od njegovih radova ovom su prilikom prvi put izloženi i viđeni u javnosti.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice GISKO-a Dubravke Pađen-Farkaš, popularni je Bordo u svom zabavnom stilu govorio o svom rodnom Donjem gradu, kući prekoputa Kožare, kako se u mladosti nakon majčine smrti selio od tetke do tetke, od Retfale do Saponije u Donjem gradu te da je toliko crtao da je na srednjem prstu dobio žulj. Maturirao je u Gimnaziji “Braća Ribar” te odmah otišao u Zagreb kako bi radio na crtanom filmu. A zanimalo ga je sve u svezi s crtanjem. I strip, i karikatura, i film.

Kustos izložbe Veljko Krulčić napomenuo je da je tradicionalno u Osijeku mnogo strip-crtača, ali da najznačajniji od njih, Dovniković, nije do sada u svom gradu imao samostalnu izložbu svojih radova. A među njima Osječani do 1. prosinca mogu pogledati njegove prve radove kao osnovnoškolca i srednjoškolca - “Vitez Škilja” iz 1944., pa “Čiča Tošu” iz osječkog tjednika Magnet iz 1945., a iste je godine nastao i strip objavljivan u dnevnom listu Glas Slavonije pod nazivom “Udarnik Ratko”. Nakon toga nastali su između ostalog strip “Izgubljeni svijet” (1951.), pa “Blesan i tupan” (1976.), a strip promoviran u Osijeku “Susreti treće vrste” izlazio je 1983. i 1984. godine. Za njega Bordo kaže da je bilo vrlo teško svakodnevno komentirati aktualne događaje. Bordo je objavljivao u Vjesniku i Plavom vjesniku, Enigmatskim novinama te drugim tiskovinama.

Pred pedesetak zainteresiranih posjetitelja, uglavnom iz Osnovne škole Vijenac i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, moderator razgovora bila je Svjetlana Mokriš, voditeljica Posudbenog odjela GISKO-a. Prikazano je nekoliko crtanih filmova, a zapaženi su svakako bili reklama “Svako jutro jedno jaje” te eksperiment spoja stripa i filma pod nazivom “Uzbudljiva ljubavna priča”. Posjetitelji su mogli vidjeti i dio dokumentarnog filma o Borivoju Dovnikoviću, čije je snimanje u tijeku. Bordo svojom vitalnošću dokazuje da je i dalje u kreativnoj snazi i sa željom za crtanjem. Najavio je mogućnost izdavanja “Susreta četvrte vrste”, u kojima bi se osvrnuo na zbivanja u suvremenoj Hrvatskoj.

Darko KOVAČEVIĆ
Nagrađivan na brojnim festivalima

Borivoj Dovniković Bordo rođen je 12. prosinca 1930. godine u Osijeku, a osnovnu školu polazio je u svojem rodnom gradu te u Čepinu i Dalju. Godine 1949. godine Dovniković odlazi u Zagreb, gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti te odmah počinje raditi kao karikaturist i ilustrator u novinama. Već sljedeće 1950. godine napušta studij kako bi se posvetio radu na svojoj novootkrivenoj ljubavi – animiranom filmu. Filmovi su mu u tridesetak godina nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, bio je član selekcijskih komisija i žirija na nizu međunarodnih filmskih festivala. U prebogatoj karijeri okitio se i s nekoliko nagrada za životno djelo – 1995. u Trevisu (Italija), 2000. u Alabami (SAD), 2001. na Međunarodnom filmskom festivalu u Motovunu, te 2010. na Festivalu hrvatskog animiranog filma u Zagrebu.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente