Regija
DIREKTIVA EU-A NEPRAKTIČNA I NEPRIHVATLJIVA

Pregled svinjskog mesa prema
novoj metodi traje i dva sata!
Objavljeno 19. studenog, 2012.
Zbog metode “umjetne probave” bune se i građani i veterinari

ŽUPANJA – Sezona svinjokolja u punom je jeku, a zbog obveznog pregleda uzoraka mesa na trihinelu službenom metodom “umjetne probave”, nametnutoj prema direktivi EU-a, ne jenjava revolt i nezadovoljstvo građana, ali ni veterinara. Riječ je o postupku kojim se simulira probava uzorka u želucu, nakon čega se sadržaj sedimentira i sediment pregledava mikroskopski. Takav način pregleda traje gotovo dva sata, a ako se “uleti” u gužvu, posebice vikendom, ljudi moraju još i duže čekati rezultate kako bio mogli nastaviti preradu mesa svinje, čiji su uzorak odnijeli na pregled.

Veterinar s dugogodišnjim iskustvom iz vinkovačkog kraja smatra da je obvezna metoda umjetne probave dobra za velike klaonice i javnu potrošnju, ali potpuno naprimjerena tradicionalnom načinu svinjokolja u Slavoniji, jer EU ne poznaje klanje svinja za vlastite potrebe. Zamjera to što se hrvatski pregovarači nisu izborili za prihvatljiviji model, jer je svaka država imala pravo zadržati neku svoju specifičnost, pa tako i Hrvatska.

- Pregled mesa metodom simuliranja probave u želucu nepotrebno otežava svinjokolje, a nama komplicira posao. U Ministarstvu poljoprivrede smo upozoravali na to da je takva direktiva EU za nas vrlo nepraktična i neprihvatljiva, ali sluha nije bilo, trihineloskopija nam nije vraćena - razočaran je naš sugovornik.

Jednim postupkom metode umjetne probave obuhvaćeno je 50 uzoraka ukupne težine 50 grama i problem nastaje kada nalaz bude pozitivan na trihinelu. U tom se slučaju zaustavljaju svinjokolje u nekoliko desetaka kućanstava jer se pretraga mora ponovno raditi i vraćati do svakog pojedinačnog uzorka kako bi se otkrilo koji je bio pozitivan, za što treba vremena.

- Nije nimalo lako ni ugodno ljudima prekinuti svinjokolju, meso mora satima stajati u neprimjerenim uvjetima. Ali država očito nema snage propisati obvezu klanja u klaonicama kojih zapravo i nemamo, tako da je to zapravo začarani krug - smatra naš sugovornik.

Cijena pregleda mesa je 47,5 kuna, isto kao i lani, a veterinari je smatraju preniskom u odnosu prema odgovornosti koju imaju. Napominju da je uvijek pratila cijenu kilograma mesa, što u sadašnjim prilikama znači 60-ak kuna, no smatraju da bi pregled trebali naplaćivati najmanje sto kuna za uzorak. Zbog dugotrajnosti postupka brojni stanovnici istočnog dijela županjske Posavine meso na analizu odnose preko granice, što su nam potvrdili i u Veterinarskoj ambulanti u Brčko Distriktu.

Veterinar iz vinkovačkog kraja smatra da je to veliki rizik i upozorava građane da budu vrlo oprezni i da bi im zdravlje trebalo biti na prvome mjestu. U slučaju pregleda mesa u susjednoj državi ne ostvaruju pravo na naknadu ako se utvrdi da je meso zaraženo trihinelom, a dovodi u pitanje i stručnost osoba koje pregledavaju meso. I kao vrlo važnu stvar upozorava građane da ilegalnim prenošenjem uzoraka svježeg mesa preko granice, koje predstavlja potencijalnu opasnost od širenja zaraznih bolesti, čine kazneno djelo. Kaže da potpuno razumije lokalne veterinare koji zbog toga negoduju jer im posao odlazi preko granice, a oni samo žele sačuvati svoj kruh.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U BIH sve gotovo za pet minuta

“Ne znam što ćemo s vama jer vi ste sada u Europskoj uniji! Ma šalim se, bolan, samo vi donesite, za naše stalne mušterije iz Hrvatske uvijek smo tu. Cijena je pet maraka, a razultat trihineloskopskog pregleda imat ćete u roku pet minuta”, pojasnio nam je veterinarski tehničar iz BiH.

47,5

kuna košta pregled mesa prema novoj metodi

Najčitanije iz rubrike