Novosti
U STRAHU OD GUBITKA POTICAJA

Poljoprivrednici dižu kredite
i masovno se vraćaju u školu
Objavljeno 16. studenog, 2012.
U Slavoniji su pravi hit postale večernje poljoprivredne škole

OSIJEK - U strahu da ne izgube poticaje i neka druga prava, slavonski seljaci počeli su se masovno upisivati u srednju večernju poljoprivrednu školu.

Primjerice, Pučko otvoreno učilište Mentor iz Đakova već je upisalo oko 150 polaznika. Ta tema na selu izaziva mnoge kontroverze. Neki tu inicijativu pozdravljaju, a mnogi kritiziraju pokušaj Pučkog otvorenog učilišta Mentor iz Đakova i njegova vlasnika Armanda Milkovića, koji u Đakovu drži i autoškolu, da u vrijeme nedostatka pravih informacija iz ministarstva, želi na seljacima zaraditi.

Naime, ovih se dana može čuti kako bez dokaza o edukaciji poljoprivrednici neće imati pravo na poljoprivredne potpore u EU, niti se mogu kandidirati za sredstva iz europskih fondova. Na sve to iz Ministarstva poljoprivrede vlada totalni muk.

Milković kaže kako se ne obazire na optužbe koje stižu na njegov račun jer njegov je posao potpuno legalan, a posebno ističe da nikoga ne prisiljava na upisivanje škole.

Večernja poljoprivredna škola u Pučkom otvorenom učilištu stoji 10.000 kuna, traje deset mjeseci, odnosno 2.400 sati, a za sada su angažirana 24 profesora.

- Jedino smo učilište u regiji i jedno od rijetkih u državi s odobrenim programima iz sektora poljoprivreda, prehrana i veterina po rješenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt školovanja poljoprivrednika započeli smo u srpnju, održali nekoliko stručnih tribina u selima đakovačkog prstena, a odaziv je bio bolji od očekivanog. Neke su inicirali i sami poljoprivrednici - kaže Milković. U projekt se uključila i jedna banka, koja nudi kredite za školovanje. Milković dodaje i da je na jednoj radiopostaji u organizaciji njihove ustanove gostovao i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i udruge Brazda, te nekoliko puta pozvao poljoprivrednike da se uključe u proces obrazovanja. Matija Brlošić potvrđuje sudjelovanje u radijskoj emisiji, ali kaže kako je naglasio da uvjet za dobivanje poticaja nije završena srednja poljoprivredna škola.

- Što se tiče povlačenja novca iz EU fondova, tu će seljaci vjerojatno morati imati neke papire, ali to će vjerojatno ići na način da će svako gospodarstvo u EU dobiti određeni status ovisno o tome koliko se dugo bavi poljoprivredom ili slično. Držim da se seljaci trebaju obrazovati, ali ovo što se sada pokušava, smatram da je samo s ciljem uzimanja novca seljacima. Ljut sam na njih jer kad je trebalo platiti članarinu Hrvatskoj poljoprivrednoj komori samo 10 kuna po hektaru, to im je bilo puno, a sada dižu kredite i kreću u školu - kaže Brlošić.

Milković se u obavijesti koju šalje seljacima poziva i na novi prijedlog Zakona o poljoprivredi koji je u pripremi i tvrdi kako je striktno navedeno da poljoprivrednik (nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva) mora imati završenu srednju poljoprivrednu školu ili fakultet ako i dalje planira povlačiti sredstva iz fondova EU, zakupiti zemljište, aplicirati za natječaje, pristupit IPARD programima i slično.

Zdenka RUPČIĆ

ERNEST NAD:

Dezinformacije stvaraju pomutnju na selu

Na ovaj je slučaj reagirala i Hrvatska gospodarska komora. Voditelj Odjela za poljoprivredu Županijske komore Osijek Ernest Nad smatra da dezinformacije o obveznoj srednjoj poljoprivrednoj školi stvaraju pomutnju na selu. “Držimo kako je nedopustivo da jedna institucija, i to obrazovna, širi dezinformacije po terenu i dovodi u zabludu proizvođače i lokalnu samoupravu. Istina je da bismo trebali raditi na povećanju razine obrazovanja i stručne osposobljenosti naših poljoprivrednika”, ali sigurno ne na ovakav neprofesionalan način, zaključuje Nad.

Predavanja prilagođena svakom polazniku

Predavanja se održavaju, navodi Milković, u prostorijama Učilišta Mentor u Đakovu i Učilišta u Našicama te u osnovnim školama u Širokom polju, Drenju, Strizivojni, Semeljcima, Gundincima i Koškoj u večernjim satima u konzultativnom obliku nastave bez dugih i zamornih predavanja, prilagođeno svakom polazniku.

ŠTO KAŽE IPARD MJERA 101

U IPARD Mjeri 101 uvjet da nositelj OPG-a bude prihvatljiv za potporu jest:

a. Da ima završenu srednju školu većeg stupnja od srednje škole ili

b. Da ima pet godina radnog iskustva u poljoprivredi ili

c. Da je registriran u Upisniku PG ili

d. Da je prošao obuku za poljoprivredno zanimanje po verificiranom programu