Regija
SUŠI SE UKRASNA ZIMZELENA ČETINJAČA

Slavonske tuje napali štetnici, a prijete i crnogoričnim šumama Gorskog kotara
Objavljeno 16. studenog, 2012.
Sušom oslabljene biljke napale su gljivice i moljac miner

ĐAKOVO – Nekoliko tisuća kuna dao sam prije nekoliko godina za kupnju ukrasnih čempresa, odnosno tuja, za živu ogradu, a sada sve mogu baciti u smeće jer su se sve sadnice osušile! I drugi koji imaju zasađene čemprese primijetili su da im se nešto ove godine dogodilo, a nije vezano samo uz sušu. Jer, i drugo drveće, i druge biljke, bile su na udaru suše, ali nisu desetkovane kao čempresi - primijetio je Piškorevčanin Mato masovno stradavanje tuja po svome naselju, ali i drugim mjestima.

Žale se na to i brojni Đakovčani, primijetivši u svojim dvorištima sušenje tuja, i starih, i novozasađenih, a ta je pojava zamijećena i na javnim površinama te grobljima poput onog u Budrovcima, gdje se sasušila cijela živa ograda od tuja zasađenih prije dvadesetak godina. I prijašnje godine bile su sušne, ali su tuje preživjele pa nije jasno što im je ove godine presudilo. Svi sliježu ramenima na upit o uzroku stradavanja te zimzelene četinjače.

Odgovor, i to zabrinjavajući, dobili smo od dipl. ing. krajobrazne arhitekture Alke Turalije.

– Tuja ima plitki korijen i crpi vodu s 1-1,5 metara dubine, na kojoj je zbog velike suše nije bilo i biljka je fiziološki oslabila te su je napale štetočinje – dvije vrste gljivica i moljac miner, koji su zahvatili cijelu Europu. Štetnici su to koji mahom uništavaju crnogoricu i prvo se “lijepe” na oslabljenu biljku, a tuje su oslabile zbog velike suše - pojašnjava Turalija.

Za spomenute štetnike kaže da su vrlo agresivni, prava pošast za crnogoricu, a prijete i crnogoričnim šumama Gorskog kotara.

– No postoji zaštita pri čemu se kombiniraju fungicidi i insekticidi i to tako da jedno sredstvo podržava drugo - poručuje Alka Turalija.

Ističe, preventivno treba zaštititi i sve biljke u blizini oboljelih, i one koje nemaju simptome, pa i mehanički djelovati.

– Gljivice djeluju podmuklo – napadaju biljku iznutra prema van i dok čovjek primijeti njihov učinak, za biljku je već kasno - kaže Turalija, napominjući da su od ovih štetnika nastradale i druge vrste, poput jela i smreka.

Suzana ŽUPAN
Velike štete na grobljima

Osim biljkama na okućnicama, agresivni štetnici velike štete nanijeli su i zelenilu, ponajprije tujama, po gradskim i seoskim grobljima. Potvrdili su nam to direktori osječkog Ukopa Zlatko Pandžić i đakovačkog Univerzala Ćiko Šimić.

– Osušilo nam se dosta zelenila, ponajprije tuja, pa obnavljamo s približno 700 sadnica i to po svim grobljima na području grada Osijeka, a šteta je značajna - kaže Pandžić.

Slično kažu i u đakovačkom komunalcu Univerzalu.

– I mi smo primijetili da su se čempresi, i starijeg i novijeg datuma, odjednom počeli sušiti i na Gradskom groblju u Đakovu, i žive ograde, te pojedinačne tuje na mjesnim grobljima u Selcima, Kuševcu, Budrovcima. Izvadili smo dosad pedesetak sasušenih tuja i zamjenjujemo ih novim sadnicama - kaže direktor Ćiko Šimić.

Groblja na području grada Osijeka obnavljaju se s približno

700

sadnica

Postoji i zaštita, pri čemu se kombiniraju fungicidi i insekticidi

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana