Regija

SVE TRAŽENIJA ROBA PRED POČETAK SEZONE SVINJOKOLJA
Traži se meso divlje svinje i jelena za izradu kobasica
Slavonci sve češće u kobasice dodaju meso divljači
Foto: ARHIVA
Objavljeno 16. studenog, 2012.
Na zalihama u hladnjači Spačva uvijek ima četiri do pet tona mesa
JOŠ VIJESTI

EKOLOŠKI PROJEKT BEZ IKAKVOG UTJECAJA NA ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Do kraja 2016. godine u Batini prva baranjska hidroelektrana

BLAGDANSKI UGOĐAJ I NA VINKOVAČKIM ULICAMA

“Nazorovci” okitili više od 35 godina star bor

LANI SMO IMALI 22 RIBNJAKA, OVE GODINE 21

Milan Božić: Do 2020. za uzgoj ribe oko 75 milijuna eura iz EU-a

SPAČVA – Sezona svinjokolja povećala je potražnju za mesom divljači, o čemu najbolje svjedoče brojni kupci koji ovih dana obilaze prodajno mjesto na Lovačkoj kući Spačva, gdje je smještena hladnjača i gdje se dovozi sva odstrijeljena divljač u lovištima kojima gospodari Uprava šuma Vinkovci. Meso se obrađuje, veterinarski pregledava i nakon obavljenih analiza pakira i nudi na prodaju. U lovištima Spačva, sjever i jug, prednjače divlje svinje, obični jeleni i obična srna, a u Kunjevcima žive jelen lopatar, srna i muflon. Ukupna površina lovišta, smještenih u sklopu kompleksa šuma hrasta lužnjaka, iznosi 35.000 hektara, a poznata su po atraktivnom zimskom lovu na divlje svinje prigonom uz pomoć posebno dresiranih lovnih pasa. Riječ je o komercijalnim lovovima, čiji prihod za vinkovačku Upravu nije zanemariv. Kako pak lovci odnose samo trofeje, odstrijeljena divljač, odnosno meso, sprema se u hladnjaču i prodaje.

Maloprodajna cijena za kilogram mesa muflona je 16, divlje svinje 20 kuna, običnog jelena i jelena lopatara 33 kune, dok za kilogram srnetine treba izdvojiti 45 kuna. Kako doznajemo od zaposlenika Hrvatskih šuma angažiranom na prodaji mesa na Spačvi Ivana Sluganovića, kupcima se maksimalno izlazi ususret, pa su u mogućnosti kupiti, primjerice polovicu, četvrtinu, odnosno razna pakiranja mesa, ovisno o njihovim željama i potrebama.

- Trenutačno se najviše traži meso divlje svinje i običnog jelena, koje ljudi u određenom omjeru miješaju s mesom domaće svinje i prave kobasice. Mesom od jelena zamjenjuje govedinu i takvi su proizvodi odlične kvalitete i vrlo ukusni - pojašnjava Sluganović.

A oni koji su kušali, tvrde da je i sarma pripremljena od takvog mesa za prste polizati! Na zalihama u hladnjači Spačva uvijek ima četiri do pet tona mesa, a Sluganović tvrdi da nema starijeg od 20 dana. U dogovoru s njim postoji mogućnost kupnje svježeg mesa jelena, srne i muflona koje odmah nakon guljenja kože i veterinarskog pregleda može ići u prodaju. Za divlju svinju ta procedura duže traje, jer se uzorak mora slati i na Veterinarski institut u Zagreb, a rezultati se čekaju po nekoliko dana. S obzirom na to da je sezona lova u tijeku, samo se u jednom danu može osigurati i do tonu mesa divljači.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Prodaja divljači od 8 do 13.30 sati na Kunjevcima

Uz centralnu hladnjaču Uprave šuma Vinkovci smještenu na Spačvi, svega 250 metara od naplatnih kućica na autocesti Zagreb - Lipovac kod skretanja za Vrbanju, jedna manja nalazi se i na Kunjevcima, kako bi bila bliže kupcima. Meso divljači može se kupiti svakog radnog dana u vremenu od 8 do 13.30 sati.

16

kuna stoji kilogram mesa muflona

20

kuna kilogram divlje svinje

33

kune običnog jelena i jelena lopatara

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
DanasTjedan danaMjesec dana

NEOBIČAN POTHVAT MARIELE KRANJEC, ROĐENE U AUSTRIJI

Došla iz Austrije i u Brestovcu kod
Požege otvorila svoj obrt za slastice

U ĐAKOVU MIRISI I OKUSI ISTOKA U MAROKANSKOM CAFEU

Tursku kavu traže svi, a
raspituju se i za nargile

10. KAMELIJA KUP ODRŽAN U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

Prvoplasirane učenice Srednje strukovne škole Vinkovci

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu