Regija
GUNJANCI PROSVJEDUJU ZBOG DOVOŽENJA OTPADA

Tijelima ćemo zaustaviti smećare
Objavljeno 15. studenog, 2012.
Prosvjednici sumnjaju da se dovozi medicinski i drugi opasni otpad

GUNJA – Skupina ogorčenih i revoltiranih Gunjanaca počela je jučer ujutro mirni prosvjed u blizini zgrade pošte, na putu koji vodi prema gunjanskom odlagalištu otpada. Ondje će, poručuju, ostati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Od općinske vlasti traže hitan prekid dovoženja komunalnog otpada iz drugih gradova i općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji na gunjanski deponij ili donošenje odluke o raspisivanju referenduma, na kojem će mještani Gunje odlučiti o tome.

- Nećemo dopustiti da Gunja postane tuđe smetište i ne pristajemo na to da se kod nas dovozi smeće iz Vinkovaca i Otoka, nekada i više od deset kamiona dnevno. Nećemo dopustiti da truju nas i našu djecu - poručuju prosvjednici.

Podsjećaju na to da je Gunja katastarski najmanja općina u Cvelferiji i među najmanjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i nije im jasno kako je nekome uopće palo na pamet ondje deponirati otpad.

- Ni naš deponij nije uređen, otvorenog je tipa, smeće se istresa posvuda, a udaljen je samo 200-tinjak metara zračne linije od savskog nasipa. Njegova je sanacija obveza Općine Gunja, što je potvrdilo i resorno ministarstvo - tvrdi nezavisni vijećnik Mirsad Pezerović.

Napominje da je odluka o “najmu” gunjanskog deponija donesena bez suglasnosti Općinskog vijeća i uvjeren je da je riječ o pogodovanju privatnim interesima.

Prosvjednici sumnjaju da se u Gunju dovozi i medicinski i drugi opasan otpad, a ondje su, tvrde, zatekli i odbačene životinjske lešine koje su potencijalni izvor zaraze. Cestom prema deponiju jučer nije prošao ni jedan kamion sa smećem.

- Jedan je pošao, ali se okrenuo pred općinskom zgradom i vratio. Spremni smo leći na cestu i tijelima im blokirati prolaz - odlučni su Gunjanci.

- Iz Općine nam se nitko nije obratio, tražili smo i sastanak s načelnikom, a odbili su sazvati i sjednicu Općinskog vijeća. Budući da su po zakonu dužni to učiniti na zahtjev jedne trećine vijećnika, o svemu smo izvijestili Ured državne uprave i od njih očekujemo reakciju - poručuje naš sugovornik.

- Općinari svako malo pošalju “izvidnicu” da snime situaciju, koliko nas je, tko je sve došao…, no mi od naših zahtjeva ne odustajemo, jer ovo je preozbiljna stvar da bi se preko nje samo tako prešlo i spremni smo ići do kraja - poručuju prosvjednici.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Za općinare dobar posao

Za općinske čelnike Gunje i direktora Komunalnog trgovačkog društva Dražena Tomića, dovoženje otpada iz drugih mjesta nije sporno i smatraju da je riječ o dobrom poslovnom potezu. Pojašnjavaju da je potpisan Ugovor o deponiranju neopasnog komunalnog otpada (bez ikakvog životinjskog ili općenito opasnog otpada), s tvrtkom Nevkoš iz Vinkovaca, a uskoro će i s Vranjevom iz Otoka. Radi se o ukupnim količinama od 4.000 tona neopasnog komunalnog otpada godišnje, a gunjanski komunalac ima dozvolu na deponiranje 5.500 tona godišnje. Tomić ističe da je riječ o legalnom deponiju sa svim potrebnim dozvolama, koji, osim Gunje, u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju još Vukovar i Županja.

NA DEPONIJ STIŽE

4.000

tona otpada otpada godišnje

A IMA DOZVOLU ZA

5.500

tona

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike