Regija
PROMICANJE KULTURNIH VRIJEDNOSTI U OPĆINI ŠTITAR

Štitarci osnovali Udrugu “Špencle”
Objavljeno 15. studenog, 2012.

ŠTITAR - Iako u općini Štitar već godinama djeluju brojne udruge građana koje njeguju tradiciju i kulturnu baštinu, potaknuti idejom Stanka Šarića iz “Najboljih hrvatskih tamburaša”, Štitarci su se odlučili osnovati i Udrugu za promicanje gospodarskih i kulturnih vrijednosti općine Štitar “Špencle”. Predsjednik udruge je Ivan Pranjić, a zamjenik predsjednika Mato Curić ističe kako se treba pokrenuti i početi djelovati drugačije i šire.

- Nismo ni svjesni što će nam sve donijeti ulazak u EU i ako ne budemo znali braniti svoj identitet, nećemo ništa uspjeti. Nije dovoljno da mi u Štitaru znamo što sve kvalitetnoga imamo, trebamo to prezentirati široj javnosti - istaknuo je Curić.

Kroz udrugu “Špencle” planiraju okupiti i mještane podrijetlom iz Štitara razasute diljem Hrvatske i svijeta.

- Imamo liječnika, poduzetnika, profesora, svećenika, priznatih ljudi u ministarstvima. Srce vuče uvijek tamo gdje ste rođeni i želimo naše obrazovane, pametne ljude okupiti da pomognu svome mjestu - poručuju iz Udruge “Špencle”.

Ne zanemarujući i činjenicu da su rasadnik dobrih tamburaša, te da su upravo “Najbolji hrvatski tamburaši” iz njihovog mjesta, već su počeli pripreme za tamburaški maraton koji planiraju početkom kolovoza 2013.

Naziv “Špencle” odabrali su, pojašnjava Mato Curić, jednostavno zato jer - špencle su poveznica između prošlosti i budućnosti, simbol tradicije Štitara i slavonskog kraja. Za one koji ne znaju što je to, riječ je o odjevnom predmetu poznatom i kao reklja.Z.Knežević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike