Regija
SEZONA SVINJOKOLJA DONIJELA NOVE GLAVOBOLJE

Tovljenici skuplji nego lani:
15 kuna po kilogramu žive vage
Objavljeno 12. studenog, 2012.
U selima istočnog dijela županjske Posavine velika je potražnja za krmačama

ŽUPANJA – Iako su dnevne temperature još uvijek visoke za ovo doba godine, sezona svinjokolja u županjskoj Posavini se zahuktava. Kao što se i očekivalo, tovljenici su poskupjeli i prodaju se po 14 i 15 kuna za kilogram žive vage, dok je lani njihova cijena bila 11 i 12 kuna. Uzgajivač Anto Kolovrat iz Babine Grede smatra da bi, s obzirom na velike probleme koje je uzgajivačima napravila suša osjetno poskupivši stočnu hranu, cijena tovljenika trebala biti i veća. Kolovrat trenutačno u tovu ima 250 komada, i uglavnom ih, kaže, prodaje, mesnicama koje plaćaju 12 i 12,5 kuna plus PDV.

- Prasce sam uvozio iz Njemačke i turnus koji mi je stigao 23. lipnja plaćao sam 21 kunu plus PDV. Sada kada treba prodati bravce cijena nije zadovoljavajuća, a ruše je i diktiraju velike klaonice. Prasci su 13 kuna plus PDV, ali interesa za njih sada nema jer ih nitko ne stavlja u tov zbog preskupe hrane - pojašnjava Kolovrat.

Na prošlotjednom stočnom vašaru u Babinoj Gredi, kaže, nije bilo ni jednog tovljenika, ljudi ih više ne dovoze, nego i ono malo što imaju prodaju u vlastitim dvorištima. Potražnja za prascima, kaže, krenut će početkom prosinca, kada će im porasti i cijena zbog božićnih i novogodišnjih blagdana, a to je vrijeme kada stižu nakupci iz Dalmacije i ostalih dijelova jadranske obale te ih masovno kupuju. U selima istočnog dijela županjske Posavine velika je potražnja za krmačama.

- Razlog je taj što su jeftinije od tovljenika i prodaju se po cijeni od devet kuna plus PDV, ali i to što velik broj kupaca traži zrelije meso, koje je kvalitetnije te bolje za preradu i proizvodnju kulenova i ostalih delicija - pojašnjava Antun Golubović iz Đurića.

Jedan turnus tovljenika ovih je dana prodao mesnici AS iz Županje, s kojom već godinama uspješno surađuje.

- Vrlo su korektni i rok plaćanja je 30 dana, čime sam vrlo zadovoljan, jer smo nekada od kupaca na naš novac morati čekati i više od 120 dana - pojašnjava naš sugovornik. U vinkovačkom se kraju, doznajemo od Dobromira Čovića iz Komletinaca, tovljenici od 140 do 150 kilograma, koji su zapravo i najtraženiji, mogu kupiti po cijeni 15 kuna za kilogram žive vage. Što se tiče prodaje “preko papira” i cijene koju plaćaju mesnice, Čović pojašnjava da one uzimaju samo bravce težine do 115 kilograma, a takvih je vrlo malo. Čović, koji je inače i predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije, također uskoro očekuje osjetno poskupljenje prasaca. Za razliku od stanovnika okolnih sela koji svinjokolje odrađuju u svome dvorištu, velik broj Županjaca svinje dan ranije odvozi mesaru ili pojedincima koji uslužno klanje obavljaju na crno, i navečer dođu po prerađevine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NEK' NESTANE SELO, AL' SVINJOKOLJA OSTAJE

“Ma nema toga zbog čega bi se mi odrekli naše tradicionalne svinjokoljske večere do kasno u noć. To je naš stoljetni običaj, naš način života, zna se već tko kome ide na svinjokolju, ma bolje da nestane i selo, nego da izumru naši običaji”, poručuju naši sugovornici.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike