Novosti
VLADA ODLUČILA "STIMULIRATI" ŽENSKU KVOTU

Ili 40% žena na izbornoj
listi, ili 50.000 kuna kazne
Objavljeno 9. studenog, 2012.
Premijer Milanović pohvalio se da Sabor zahvaljujući SDP-u ima velik broj zastupnica

ZAGREB - Na sljedećim parlamentarnim izborima na listama bi, bilo da ih predlažu stranke bilo da su nezavisne, trebalo biti 40% žena. Tako bi se počela primjenjivati odredba koja je u zakon o ravnopravnosti ugrađena još 2008., ali kako je u njoj stajalo da se povećanje broja žena na listama mora postići najkasnije za trećih redovitih izbora od stupanja zakona na snagu, nije bilo jasno kada primjena počinje, odnosi li se to na treće izbore za parlament ili uključuje i izborni ciklus na lokalnim razinama. Zanimalo je to i zastupnicu Hrvatskih laburista Nansi Tireli, koja je tražila vjerodostojno tumačenje tog propisa, a nakon jučerašnjeg Vladina očitovanja čini se da su sve dvojbe riješene.

Premijer Zoran Milanović je predložio izmjene zakona tako da se na sljedećim parlamentarnim izborima uvede primjena takozvanih ženskih kvota. One će vrijediti i za lokalne izbore i za izbore za Europski parlament, koji će se održavati nakon 2015. Prema sadašnjem zakonu, strankama koje na svojim listama ne budu imale najmanje 40% žena na parlamentarnim i izborima za Europskim parlament prijeti kazna od 50.000 kuna, a ako se to dogodi na lokalnim izborima, kazna je 40 i 20 tisuća kuna. Za stranke koje u izbornim kampanjama troše desetke milijuna kuna 50.000 kuna kazne ne bi trebalo biti velik izdatak, pa je teško povjerovati da će svoje liste slagati prema ženskim kvotama.

Premijer Milanović pohvalio se da je njegova stranka na prošlim izborima na listi imala 33% žena te da Sabor baš zahvaljujući SDP-u ima velik broj zastupnica. No, prvi potpredsjednik Vlade Radmir Čačić imao je još jači argument o ravnopravnosti spolova u svojoj stranci.

- Od ukupnog broja ministara koje imamo u Vladi 50% je žena - kazao je Čačić, čiji HNS od četiri člana Vlade ima dvije ministrice.

Inače, od prvog dana siječnja 2013. počinje uvođenje fiskalnih blagajni i već od tog datuma morat će ih imati ugostiteljski objekti i srednji i veliki poduzetnici koji posluju s gotovinom. Od 1. travnja fiskalne blagajne morat će imati i odvjetnici, slobodna zanimanja i sve trgovine, a od 1. srpnja svi ostali koji posluju s gotovinom, ako od obveze izdavanja računa nisu izuzeti nekim drugim propisom, kao što je to, primjerice, slučaj s prodajom na tržnicama.

Jagoda MARIĆ
"Prestanite, ako Boga znate"

Vlada će Saboru predložiti da odbije HDZ-ov prijedlog rezolucije o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije, kojim se traži da gradnja Pelješkog mosta postane nacionalni interes zbog ustavne jednakosti građana. “Ne mogu vjerovati da neki ljudi još uvijek misle da mogu potpaljivati strasti i širiti strah ovim temama. Mi tu pokušavamo nešto napraviti, nešto veliko, korisno, s tim europskim novcem, koji je i naš novac. Dajte molim vas prestanite već s ovim, prestanite ako Boga znate”, poručio je premijer Milanović.

NIJE BIBLIJA, NEGO VOLTAIRE

Premijer Zoran Milanović upozorio je da uvođenje reda kroz fiskalne blagajne ne znači nikakav dodatni porez i pritisak na hrvatsko gospodarstvo, ali da će Vlada Republike Hrvatske inzistirati na tome da svi moraju plaćati svoje obveze.

- Kažu da je sloboda kada se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu. Nije Biblija, nego Voltaire - rekao je premijer Milanović aludirajući tako i sam na svoje često pozivanje na Bibliju u posljednje vrijeme.

Od 1. travnja fiskalne blagajne morat će imati i odvjetnici, slobodna zanimanja i sve trgovine

Možda ste propustili...