Regija
ŽUPANJSKO GRADSKO VIJEĆE ODBILO PONUDU DIMNJAČARSKOG KONCESIONARA:

Negro promet nerealno povisio cijene
Objavljeno 9. studenog, 2012.

ŽUPANJA – Iako se činilo da je dodjela petogodišnje koncesije za obavljanje dimnjačarske službe Negro prometu iz Županje već gotova stvar, a prijedlog ugovora već je bio spreman, Gradsko vijeće Županje nije prihvatilo ponudu te tvrtke, koja se jedina javila na natječaj. Razlog su previsoke cijene usluga.

Predsjednik Vijeća Gabrijel Galović usporedio je priloženi cijenik s dosadašnjim, ali i onima u susjednim gradovima. Kontrola i čišćenje dimnjaka na kruta goriva do sada je bila 20 kuna, bez PDV-a, a nova je 30 kuna, 50 posto viša. Pregled dimnjaka za priključenje novog trošila i atest je 500 kuna, dok je, primjerice, u Vinkovcima i Vukovaru 250 kuna, Otoku 175, a Iloku 322 kune. Što se tiče čišćenja peći i kotlova za centralno grijanje na kruta goriva, u kategoriji od, primjerice, 700 do 1.163 kilovata, Negro promet traži čak 4.070 kuna, kao i za čišćenje plinskih kotlova, dok Vinkovčani istu uslugu plaćaju 1.163 kune, Iločani 1.139, a Vukovarci 2.600 kuna.

- Mislim da bi prihvaćanje ovakve ponude bio prevelik udar na građane. Do sada se čišćenje kotlova naplaćivalo po satu, i to 70 kuna, a sada se cijena obračunava po kilovatima - ustvrdio je Galović. Nije skrivao čuđenje, pitajući se jesu li to neki svemirski kotlovi.

Vijećnici su negodovali zbog toga što troškovnici iz susjednih gradova nisu uvršteni u materijale za sjednicu kako bi imali potpunu informaciju. Poručili su da nemaju ništa protiv toga da se Negro prometu produlji koncesija, ali pod uvjetom da korigira cijene i napravi novu ponudu.

Nezavisni vijećnik Ivan Grigić upozorio je na to da vlasnici dimnjačarskih obrta imaju prešutni dogovor da jedan drugome “ne ulijeću” u područja i ne javljaju se na natječaje. “Što će se dogoditi ako raspišemo novi natječaj, a Negro promet se opet jedini javi s istom ponudom? Hoćemo li ga ponovno odbiti i tko će ljudima čistiti dimnjake jer zima je pred vratima?” pitao je Grigić. Branko Stojčić iz Stanobiroa pojasnio je da će dosadašnja dimnjačarska služba raditi sve dok se ne izabere novi koncesionar. Zbog previsokih cijena u ponudi, svih 12 nazočnih vijećnika nije prihvatilo sklapanje ugovora s Negro prometom i uskoro će biti raspisan novi natječaj. Pojedini vijećnici sugeriraju da bi možda bilo dobro da se on ne objavljuje samo u Narodnim novinama, kao prethodni, jer će tada biti i veća vjerojatnost da se na njega jave i neki drugi ponuđači. Marija Lešić Omerović

Pričuva u zgradama premala

Branko Stojčić iz Stanobiroa ustvrdio je da je došlo do povećanja cijene čišćenja dimnjaka u zgradama kolektivnog stanovanja, što je, smatra, najsporniji detalj u cijeloj ponudi. U Stanobirou su utvrdili da u slučaju primjene nove cijene na postojeće dimnjake u nekim zgradama pričuva ne bi bila dovoljna za pokriće troškova. Naime, dosadašnja cijena bila je 25 kuna, a prema novom cjeniku čak 80 kuna!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike