Regija
NA MARTINJE U MARTIN

Templarska crkva iz 13. st.
- jedina je očuvana u RH
Objavljeno 8. studenog, 2012.

MARTIN - Oni koji će ovog vikenda posjetiti Našice ne smiju propustiti posjet Martinu, koji je poznat po neobičnoj crkvici. Udaljena je samo tri kilometara od središta Našica, nepravedno je zapostavljeni turistički adut i zato je ovaj vikend, kada se u Martinu slavi Martinje, prilika da se obiđe taj vrijedan i neobičan spomenički kompleks. Poseban je po svojoj povijesti, preslojavanju stilova te skromnom uređenju interijera. Crkvica je sagrađena u prvoj polovini 13. stoljeća, za što su zaslužni templari, pripadnici viteškog crkvenog reda. Prema povijesnim spisima, 1183. zagrebački biskup Prodan templarima daruje posjed sv. Martina i trgovište Našice, a ban Đula Šikloški, prvi poznati gospodar Našica, dao je templarima na darovanom posjedu sagraditi crkvu, najvjerojatnije oko 1230. godine. Templari ostaju na našičkom i martinskom posjedu sve do početka 14. stoljeće, kada ih zamjenjuju ivanovci, a nakon njihovog odlaska, pretpostavlja se 1450., o crkvi se sve do današnjeg dana brinu franjevci iz crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Romanička arhitektura crkve nije narušena i čini je jednim od najznačajnijih primjera u Hrvatskoj. Temeljito je obnovljena 1977., a do 1991. čuvala je vrijedan barokni oltar koji je uništen u granatiranju Našica i okolice iz obližnje vojarne. Prošle godine zamijenjen je krovni pokrov nad svetištem i oplata tornja s križem.

Red templara koji je ukinut prije gotovo 700 godina ponovno se u rujnu 2009. vratio u Našice. Tada je, naime, u crkvici u Martinu održana ceremonija prisezanja zaređenika te uzdizanja postulanata u rang vitezova templara.

Snježana FRIDL
Napisi na latinici i bosančici

Osobito značajno otkriće pri obnovi crkve u 20. stoljeću su grafiti uklesani u kamenu ugrađenom u zid crkve. Jedan je na latinici i sadrži ime MARTIN. Drugi glasi PISA IA FRA BLAŽ... a pisan je bosančicom. Također, vrijedno otkriće je kameni templarski grb u obliku štita, koji je pohranjen u našičkom Franjevačkom muzeju. U knjizi Heraldički štitovi gotičke arhitekture kontinentalne Hrvatske Zorislava Horvata navodi se da je “kameni reljefni grb templara iz crkve sv. Martina kod Našica (oko 1230.) najstariji primjer heraldičkog štita u Hrvatskoj.”

Templari 2009. u Martinu

Red templara koji je ukinut prije gotovo 700 godina ponovno se u rujnu 2009. vratio u Našice. Tada je, naime, u crkvici u Martinu održana ceremonija prisezanja zaređenika te uzdizanja postulanata u rang vitezova templara. Svetu misu služili su kancelar Velikog priora Njemačke Armin Goetzl i evangelistički župnik Eduard Christian Engleder. Viteški red templara u Hrvatskoj djeluje kao udruga građana od 2006. godine.

Možda ste propustili...

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike