TvObzor
NOVA TV: NOVA I NAPETA TURSKA SERIJA

Kako vrijeme prolazi - Nakon svega dolaze sjećanja
Objavljeno 9. studenog, 2012.
Priča počinje 1967. godine u jednoj od starih istambulskih četvrti i traje sve do danas

Nova TV počela je prikazivati novu tursku seriju naziva “Kako vrijeme prolazi”, koja je na rasporedu od ponedjeljka do petka od 18.05 sati.

“Otac se po tko zna koji put vratio iz mornarice. Majka se uvijek nadala da će sve biti kao prije. Sve je izgledao kao prije... Ali, taj povratak kao da je donio oluju u našu obitelj... Zovem se Osman, tada sam imao šest godina. Vrijeme je mene i ljude iz priče bacilo pod noge i uništilo. Bez imalo milosti. Kako vrijeme prolazi, nakon svega dolaze sjećanja”, riječi su glavnog pripovjedača ove sage, sada odraslog Osmana, koji priča o svojoj obitelji, nepovratnim trenucima, povijesnim previranjima... Priča počinje 1967. godine u jednoj od starih istambulskih četvrti i traje sve do danas...

Kad Džemile Akarsu, supruga pomorca Alija Akarsua, dozna za njegovu ljubav prema Nizozemki Caroline, započinje bolno razdoblje koje će završiti rastavom braka. Nepovoljni uvjeti koje ta situacija donese ostavljaju trajan trag koji će do samog kraja oblikovati živote Džemile, Alija i njihove djece. Njihove međusobne i životne borbe nastavljaju se noseći tragove traume koju je izazvala rastava. Alijeva i Džemilina najstarija kći, studentica Berin, njihova mlađa kći, gimnazijalka Ajlin, i njihov sin Mete tu traumu osjećaju duboko u svojim životima, pa se i njihove životne priče razvijaju pod njezinim utjecajem. Najmlađi član obitelji, šestogodišnji Osman, dio je tog procesa, njime je pogođen i promatra ga. Budući da je tako mali, svi ga štite i pokušavaju ga držati izvan događaja. No, zbog toga se on, za razliku od drugih članova obitelji, razvije u osobu koja sve događaje može sagledati u cijelosti te dati najobjektivniji komentar na sve što se događa. Zbog toga je Osman središnji lik priče koja se proteže od 1967. do danas. Cijela je priča zapravo Osmanova priča. Osman će s razvojem priče sazreti i potpuno se pokazati tek kad priča stigne do sadašnjosti.

Piše: Dražen BAĐUN
Glumačka ekipa

ERKAN PETEKKAYA... ALI AKARSU

AYCA BINGOL... DŽEMILE AKARSU

YILDIZ CAGRI ATIKSOY... BERRIN AKARSU

FARAH ZEYNEP ABDULLAH... AYLIN AKARSU

ARAS BULUT IYNEMLI... METE AKARSU

MERAL CETINKAYA... HASEFE AKARSU

EMIR BERKE ZINCIDI... OSMAN AKARSU

WILMA ELLES... CAROLINE ENCKE

Turska serija “Kako vrijeme prolazi”, koja ima 76 epizoda, snimljena je 2010. godine. Scenarij potpisuje Coskun Irmak, a režiju Zeynep Günay Tan.

Saga o obitelji Akarsu

U središtu priče nalazi se obitelj Akarsu. Ova saga obuhvaća razdoblje raspada te obitelji i prikazuje kako je taj raspad utjecao na njezine članove i kakvu je životnu priču svatko od njih proživio. Politička i društvena zbivanja i promjene, počevši od 1967. godine, tvore društvenu pozadinu priče i stoga su važni. Životne priče, odnosi i sukobi likova razvijat će se u trenutku velikih turbulentnih povijesnih razdoblja Turske.

Upoznajmo glavne likove: Ali, Džemile, Osman, Caroline...

l ALI: Glava obitelji, pomorac. Strog otac koji nije pretjerano mario za svoju obitelj i djecu. Stalno se vraća u njihove živote te propušta njihove brojne životne trenutke. Kad se bezglavo zaljubi u fatalnu Nizozemku Caroline, između obitelji i ljubavnice, Ali se odluči za ljubavnicu.

l DŽEMILE: Alijeva žena. Čvrsta i divna osoba puna ljubavi za svoje četvero djece. Sama ih je podigla te se uspješno nosi s velikom odgovornošću. Kad dozna da je njezin suprug vara, Džemile se sruši cijeli njezin svijet. No, ona mora ostati hrabra zbog svoje djece.

l HASEFE: Alijeva majka, najstariji lik u priči. Jednostavna je, hrabra i iskusna žena. Vjeruje da njezin sin ne postupa ispravno i dovoljno je izravna i srčana da zauzme stranu svoje snahe Džemile. Njezin drugi sin Kemal i snaha Neriman u očima Hasefe ne vrijede puno.

l CAROLINE: Atraktivna Nizozemka. Spremna je pod svaku cijenu oduzeti Alija njegovoj obitelji. Voli udobnost i luksuz.

l BERRIN: Najstarija Alijeva kći. Svjesna očeve odsutnosti. Nema dlake na jeziku. Bori se za svoje ideale. Na fakultetu prava za oko će joj prvi zapeti buntovni Ahmet.

l AJLIN: Druga kći pomorca Alija i Džemile. Ajlin je pomalo vrckasta. Ima pogrešne ideale, brzo se zaljubi i buntovna je. Smatra da je njezina majka sama kriva što otac ima ljubavnicu, jer žena po njoj mora biti dotjerana i ne dopustiti da se muškarac zagleda u drugu.

l METE: Najstariji sin Alija i Džemile. Često ulazi u sukobe s vršnjacima. Odlučan je suprotstaviti se ocu. Želi postati uspješan glazbenik. Ponekad ga zaslijepi mržnja te nije svjestan svojih postupaka.

l OSMAN: Najmlađe dijete u obitelji. Budući da je tako mali, svi ga štite i pokušavaju ga držati izvan događaja. No, zbog toga se on, za razliku od drugih članova obitelji, razvije u osobu koja sve događaje može sagledati u cijelosti te dati najobjektivniji komentar na sve što se događa. Zbog toga je Osman središnji lik priče. Cijela je priča zapravo - Osmanova priča.

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike