Novosti
REAKCIJE GRAĐANA NA POREZ NA IMOVINU

Umirovljenica: Iako imam dvije
nekretnine, zapravo nemam ništa
Objavljeno 8. studenog, 2012.
Osječanka Ilona Barišić živi od 2.500 kuna mirovine, a za vikendicu bi morala platiti 3.000 kuna poreza

Vezani članci

MINISTAR FINANCIJA SLAVKO LINIĆ

Porez neće biti viši od komunalne naknade

ZORAN VINKOVIĆ TVRDI DA VLADA PRIPREMA NOVU PLJAČU GRAĐANA

Porez na imovinu je harač kakav nisu uvodili ni Turci ni komunisti

OSIJEK - Porez na imovinu ne prestaje izazivati kritike i prije nego što se kompletan prijedlog zakona pojavio u javnosti. Koliko god ministar financija Slavko Linić govorio da taj porez neće biti novi udar za srednji sloj stanovništva, većina građana koji imaju dvije nekretnine ipak strepi od novog oporezivanja.

Javno su do sada objavljene samo tri stope oporezivanja stanova: za one u kojima vlasnici žive plaćat će porez po stopi od 0,2 posto njihove vrijednosti, za stanove u najmu 0,4 posto vrijednosti a za prazne stanove odnosno vikendice dva posto procijenjene vrijednosti. Prema podacima koji su se ovih dana mogli vidjeti u medijima, u cijeloj je Hrvatskoj oko 2,2 milijuna stanova i oko 200 tisuća vikendica, a u 83 posto stanova žive njihovi vlasnici. Dakle, poreznici će doista moći zgrabiti ogroman novac. Naravno, ako uopće budu mogli naplatiti porez, jer mnogi vlasnici vikendica zapravo nisu bogataši.

Ilona Barišić umirovljenica je iz Osijeka. Živi sama od 2.500 kuna obiteljske mirovine. Posjeduje stan od 70 četvornih metara, ali i trosobnu vikendicu otprilike iste površine na točno 5.341 kvadrat okućnice u baranjskom Kamencu.

- Mene je Slavko Linić proglasio bogatašicom i stavio me u isti rang s Ivicom Todorićem. Izračunala sam da bih za svoju vikendicu u Kamencu morala plaćati oko tri tisuće kuna poreza godišnje. To je za mene strašno - kaže nam Ilona Barišić. Objasnila je da sa svojom mirovinom ne može održavati stan, za koji samo gradsko centralno grijanje mora plaćati 800 kuna mjesečno, te će se do kraja godine preseliti u garsonijeru od 25 kvadrata. Manji stan njoj će značiti i manje troškove života, no ostaje vikendica, zbog koje će za poreznike biti “veleposjednica”.

- Muž i ja vikendicu smo sagradili osamdesetih godina na zemlji moga oca. Gradili smo ju godinama, izdvajajući skroman novac koji smo imali. Usput smo posadili i nešto voćaka i vinove loze. Tamo smo imali svoj vrt i obrađujući ga provodili slobodno vrijeme. Nakon muževe smrti do vikendice mogu otići samo biciklom. Rijetko tamo odlazim, a od kada sam čula za porez koji bih morala plaćati, imam grč u želucu. Sve mi se okrenulo i zato sam odmah ponudila vikednicu na prodaju. Jednostavno, ako uvedu porez o kojemu se priča, porez na tu vikendicu ne mogu platiti. Rado bih iznijela svoj problem Liniću i znam da nas takvih ima na tisuće. Imam nekretnine, a zapravo nemam ništa - kaže nam očajna Ilona Barišić.

Poput naše sugovornice, skromne vikendice ili čak i nekadašnje obiteljske kuće u selima posjeduju tisuće građana, među kojima je mnogo onih koji se danas bore s neimaštinom. S obzirom na to da mnoga slavonska sela ostaju prazna, bez stanovništva, nasljednici brojnih kuća trebali bi također plaćati ogromne iznose poreza. A apsurdno bi bilo poručiti vlasnicima naslijeđene očevine da prodaju te nekretnine ako ne žele platiti porez, jer u Hrvatskoj se teško prodaju i stanovi, a kamoli stare kuće u selima.

Igor MIKULIĆ
NEOPRAVDANO OPTEREĆENJE ZA GRAĐANE

Pojedini stručnjaci drže da će porez na nekretnine imati i pozitivnih učinaka, posebice oko rasterećenja rada i promoviranja drugih oblika investicija potrebnih Hrvatskoj. Ekonomist Tomislav Borković, međutim, drži da je porez na imovinu novo opterećenje za većinu građana i da ono nikako ne može biti opravdano. “U pitanju je kratkoročna mjera koja neće pridonijeti gospodarskom oporavku zemlje. Jednostavno, ako zakon zahvati širi sloj stanovništva, a čini se da hoće, to će značiti, uz sva ova poskupljenja kojima svjedočimo, daljnji pad standarda građana. Posljedica toga bit će novi pad potrošnje u zemlji, pad u maloprodaji, manje naplaćenog PDV-a... A bez potrošnje nema ni proizvodnje. Neće je moći potaknuti ni državne investicije”, kaže Borković. Dodaje da će biti upitna i naplata tog poreza od osoba koje porez ne mogu platiti. “Ako poreznici ovrhama budu naplaćivali porez, što će s tim nekretninama?” postavlja pitanje Borković.

Bubalo: Cijela naselja nisu upisana u zemljišne knjige

“Mislim da je porez na imovinu još jedna loša odluka ove vlade. To je novi harač, koji će građani teško moći servisirati”, napominje gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo. Napominje da će posljedice biti velik pad cijena nekretnina, što će značiti još manje posla za građevinare. Osim toga, dodaje, vrlo će se teško evidentirati nekretnine. “Cijela gradska naselja nisu upisana u zemljišne knjige”, kaže Bubalo. Pita se i kako će se uopće naplatiti porez na djedovinu ili očevinu kada nasljednici posjeduju petinu ili sedminu nekretnine.

Tomislav Borković

ekonomist

Ako zakon zahvati širi sloj stanovništva, to će značiti daljnji pad standarda građana

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj