Regija
UZGAJIVAČI CRNE SLAVONSKE SVINJE IZNENAĐENI IZMJENAMA PRAVILNIKA

Smanje li broj krmača - gube poticaje i moraju vratiti novac
Objavljeno 8. studenog, 2012.
Grla su se morala prijaviti do lipnja, a pravilnik je donesen u srpnju

ŽUPANJA – Uzgajivači crne slavonske pasmine svinja požalili su nam se da su zabrinuti i uznemireni viješću o izmjenama pravilnika prema kojem su obvezni u sljedećih pet godina zadržati postojeći broj krmača jer u slučaju smanjenja broja grla podliježu sankcijama.

- Kada smo prijavljivali krmače za poticaje, nismo pojma imali o ovome. Rok za prijavu bio je do kraja svibnja i tko je od nas mogao znati da će nas poharati ekstremna suša, prepoloviti nam urod i baciti na koljena - ogorčen je Antun Golubović iz Đurića, koji ima 15 krmača.

Dodaje da mu je urod kukuruza smanjen za čak 60 posto, cijena stočne hrane skočila je u nebo i oni koji na svojim njivama nisu uspjeli proizvesti dovoljno hrane za prehranu stoke prisiljeni su je se rješavati.

- Uzgajivači crne slavonske pasmine svinja dovedeni su u nezavidan položaj. Krmače moramo zadržati, u slučaju da ih pošaljemo na klanje, ostajemo bez poticaja, a čak smo obvezni i vratiti poticaje koje smo dobili. Pitam se hoćemo li biti prisiljeni nakon prašenja ubijati prasce jer ih nećemo imati čime hraniti, što bi bio apsurd - pita se Golubović, dodavši da se zakonske odredbe objavljuju u Narodnim novinama i da gotovo 90 posto svinjogojaca s njima nije ni upoznata.

Načelnik Odjela za razvoj svinjogojstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji Željko Mahnet pojašnjava da je na snazi Pravilnik o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera u ruralnom razvoju za 2012. iz srpnja ove godine. On, između ostalog, propisuje da su uzgajivači koji drže izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja, a podnijeli su i zahtjeve za poticaj u ovoj godini, imaju obvezu držanja životinja tijekom pet uzastopnih proizvodnih godina, i to onolikog broja grla koji je predstavljen u prvoj godini. Godina izdavanja ZIP Odluke smatra se ujedno i prvom godinom petogodišnje obveze. Pravilnikom su, pojašnjava Mahnet, propisane i posljedice za neispunjavanje propisanih obveza, a tolerirat će se smanjenje broja grla do 10 posto. U slučaju da uzgajivači, primjerice, krmače ne pošalju na klanje, nego ih prodaju drugome ugajivaču koji će ih držati radi daljnje reprodukcije i prijaviti, tada smanjenje broja grla ne podliježe sankcijama. Inače, prema podacima iz središnjeg popisa uzgojno valjanih svinja koji vodi Hrvatska poljoprivredna agencija, u Hrvatskoj je trenutačno registrirano 114 uzgajivača koji drže ukupno 986 krmača crne slavonske svinje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Tolerirat će se smanjenje broja grla do

10

posto

Sve državne kazne

Smanjenju godišnje potpore podliježu slučajevi smanjenja broja krmača od 10 do 40 posto, i to za postotak koji odgovara dvostrukom postotku smanjenja uvjetnih grla životinja. Uzgajivači nemaju pravo ostvarivanja godišnje potpore, a slijedi im isključenje iz sustava potpore za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja te obveza povrata 50 posto do tada isplaćenih sredstava potpore u slučaju smanjenja ZIP obveznog broja za više od 40 posto - objašnjava načelnik Odjela za razvoj svinjogojstva u HPA, Željko Mahnet.

U Hrvatskoj je registrirano

114

uzgajivača koji drže ukupno

986

krmača crne slavonske svinje

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike