Regija
TUŽNA PRIČA SAMOHRANE MAJKE

Ani treba pomoć da bi prehranila i odjenula svog sinčića Valentina
Objavljeno 7. studenog, 2012.
Ana nema zdravstveno osiguranje, a boluje od celijakije

STARO TOPOLJE - “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj način” – napisao je u svojoj “Ani Karenjinoj” Lav Nikolajevič Tolstoj. Njegove riječi potvrđuje i niz priča koje iz dana u dan pune stupce naših novina, a koje govore o bijedi, neimaštini, gladi... Srećom, još ima onih koji su spremni pomoći ljudima u nevolji, koji ne ostaju ravnodušni na vapaje onih koji nemaju ni za koricu kruha. Jedna od takvih na svoj način nesretnih priča jest i ona samohrane majke Ane, koja sa sinčićem Valentinom (3) živi u podstanarskim prostorijama u dvorištu obiteljske kuće u Starom Topolju. Ana je nezaposlena, od škole ima tek osnovnu pa, kaže, ne vrijede ni redovite prijave na biro jer posla za nju nema. A tek joj je 26.

Od primanja, kazuje mlada žena, dobiva 925 kuna socijalne pomoći i 344 kune dječjeg doplatka. Od tog iznosa plaća stanarinu 700 kuna, pa njoj i djetetu ostane samo 569 kuna da prežive mjesec! Kako? Više gladni nego siti, više promrzli nego ogrijani. Dvorišni stan u kojem žive majka i dijete ima kupaonicu koja je neožbukana, kroz cigle doslovce prodiru vjetar i hladan zrak.

Još od 2005. godine, kaže, nema zdravstveno pa je prisiljena svaki svoj odlazak liječniku platiti. A k liječniku ide jer boluje od celijakije – organizam joj ne podnosi gluten, što joj dodatno komplicira život. Kucala je Ana na sva vrata kako bi joj netko pomogao pa je tako jednokratnu pomoć, kaže, zatražila i u Centru za socijalnu skrb, no nije ju, kaže, dobila.

- Molila sam bar bon za trgovinu, za hranu, no službenica mi je zaprijetila riječima: “Znate li vi što slijedi ako dijete nemate kako prehraniti?”, misleći pritom da će mi uzeti dijete. Otada ne prilazim Centru, ne dam svoje dijete - kaže nesretna Ana.

Mlada majka moli sve one koji su u mogućnosti da joj pomognu bilo kako - u hrani, odjeći, kućanskim potrepštinama.

Malenom je tri godine, ide zima, potrebna mu je topla odjeća, jaknica, čizme, no prije svega hrana! Na društvenoj mreži Facebook osnovana je i grupa pomoći pod nazivom "Pružimo ruku malom Valentinu", koja je do sada okupila gotovo 500 članova. Uz sve navedeno, majci bi, dakako, dobro došao i novac. I dok, prije svega, Ana moli za pomoć svojem djetetu, na stranici spomenute grupe iščitavamo poruku administratora kako i njoj trebaju čizme, broj 37-38, nije važno jesu li nošene – samo neka su tople.

Maja MUŠKIĆ
ADRESA I RAČUN ZA POMOĆ

Hranu, higijenske potrepštine, odjeću i obuću, sitnice za Valentina, igračke, slikovnice, slatkiše, mogu se poslati na adresu: Ana Knes, Dalmatinska 2, Staro Topolje, 35214 Donji Andrijevci.

Račun za pomoć: Valentino Knes, PBZ 2340009 - 3215471786.

Najčitanije iz rubrike