Osijek
U SUVAGU LANI DVADESET POSTO VIŠE PACIJENATA

Logopedi upozoravaju:
Djeca sve lošije pišu i čitaju
Objavljeno 6. studenog, 2012.
Neki roditelji samo vikendom pogledaju što je dijete radilo u školi

Vezani članci

DAN POSVEĆEN MUCANJU I GOVORNIM MANAMA

U SUVAG-u 407 pacijenata

Protekle godine na logopedskoj dijagnostici u poliklinici Suvag bila su 1.093 pacijenta, što je povećanje u odnosu na godinu dana prije za čak 20 posto.

Logopedi i defektolozi Suvaga napominju kako je najveći porast broja pacijenta uočen među djecom s poteškoćama u čitanju i pisanju i općenitim problemima s učenjem.

- Imamo jako mnogo djece s teškoćama u učenju i tu nije samo stvar u koncentraciji. Problem je što danas roditelji jako malo rade s djecom. Nije bitno djetetu kupiti nove tenisice, bitno je sjesti, razgovarati s njim i pomoći mu pri učenju. To ne znači da roditelji trebaju pisati zadaću umjesto djeteta, ali kada dijete napiše lektiru, ono želi da roditelj to pogleda, ga ga pohvali ili mu ukaže na pogreške te da na taj način dobije pažnju. Kakav je to roditelj koji kaže da samo vikendom pogleda što je dijete u školi radilo tijekom tjedna. Znamo da su danas roditelji preopterećeni, ali prave brige za djecu nema, a posljedica toga je da nam djeca od 16 godina izlaze noću van i opijaju se. U nas terapija traje po pola sata do 45 minuta, ali ako roditelj s djetetom kod kuće ne radi grafomotoriku, ne vježba slova pa na način da pet puta napiše jednu te istu riječ, onda je sav naš rad uzaludan - upozorava Tatjana Mandić, ravnateljica poliklinike Suvag.

U Suvagu napominju kako se na prvi pregled ne čeka, te se ugovara u roku od dan ili dva, ali se na terapiju čeka po šest mjeseci. “Prije se čekalo do godinu i pol dana, ali mi smo jedina ustanova koja je 2010. dobili suglasnost za zapošljavanje pet logopeda i otvorili smo četiri logopedska kabineta - u Dardi, Đakovu, Našicama i Donjem Miholjcu. Tako je sada cijela naša županija obuhvaćena logopedskim radom”, zaključuje Mandić.

Nefreteta Z.EBERHARD
najviše predškolaca, muških pacijenata dvostruko više

Najveći broj pacijenata poliklinike Suvag su predškolska djeca, ali Suvag pruža usluge i odraslima, koji nakon moždanog udara ili prometne nezgode moraju ponovno učiti govoriti. Zanimljiv je i podatak da su prema spolu u 2011. čak 704 pacijenta bila muškog spola te samo 389 ženskog. Prema dijagnozi, najviše pacijenata terapiju u Suvagu polazilo je zbog poremećaja govora, i to čak njih 566. Tijekom 2012. na dijagnostici u Suvagu Osijek bilo je 475 osoba.

6

mjeseci čeka se na terapiju kod logopeda - nije dobro, ali se do nedavno čekalo godinu i pol

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike