Autoglas
PROMETNA SIGURNOST

Oprez, i životinje prelaze ceste!
Objavljeno 6. studenog, 2012.

Možete li zamisliti da vozite autocestom i odjednom pred vašim automobilom krdo divljih svinja? Niste to doživjeli, ali moguće je, iako su autoceste ograđene. Eto, prije desetak dana na autocesti A4 Zagreb – Goričan, u blizini Novog Marofa, vozač osobnog vozila naletio je na divlje svinje. Vozio se autocestom iz Varaždina prema Zagrebu te je u jednom trenutku udario u krdo divljih svinja koje su prelazile kolnik kod tunela Hrastovec.

Nesreća se dogodila oko 21.30 sati po maglovitom vremenu i vozač nije na vrijeme primijetio životinje koje su kod tunela Hrastovec prelazile cestu. Divlje svinje su pronašle ili napravile rupu u zaštitnoj ogradi i ušle na autocestu, ali ju nisu uspjele prijeći. Od jačine udara četiri su uginule, dok je na vozilu nastala materijalna šteta od oko deset tisuća kuna. Vozač nije ozlijeđen.

Sudar s divljim svinjama, koje su prelazile autocestu, dogodio se potkraj kolovoza i makedonskom državljaninu na A3 Bregana – Lipovac u blizini Nove Gradiške. Vozio je autocestom u smjeru Zagreba i u blizini Nove Gradiške nije uspio izbjeći sudar s krdom divljih svinja koje su počele prelaziti autocestu. U trenutku nesreće u automobilu se uz vozača nalazilo još troje putnika u dobi od 12 do 28 godina. Zbog naglog kočenja i udara u životinje ozlijeđena je putnica automobilu, pet divljih svinja je uginulo, a oštećeni automobil vučna služba je odvezla u carinsko skladište. Sudari vozila sa životinjama rjeđi su na autocestama nego na ostalim prometnicama gdje ih ima više. Nedavno ih je na istarskim cestama bilo tri u jednom danu. Kod Tinjana je vozač Fiata naletio na vepra, a od udara vozilo se zapalilo i izgorjelo. Vozač i putnici uspjeli su na vrijeme napustiti vozilo. Noću se dogodila i nesreća na dionici Istarskog ipsilona od Cerovlja prema Pazinu, gdje je pred vozilo istrčao jazavac, a u jutarnjim satima je na ulasku u Medulin vozačica Fiata udarila srnu koja je iznenada istrčala na cestu. Vozači i putnici u te tri nesreće nisu ozlijeđeni, a životinje su uginule. Vozač teretnog automobila pulskih registracija je na području Buzeta udario u vepra te uginulu divljač ukrcao u prtljažnik. Na cesti između sela Slavonska Pivnica i Dvorska kod Suhopolja vozač automobila slatinskih registracija udario je u jelena koji je iz putnog jarka istrčao na cestu. Jelen je uginuo na mjestu, a auto je završio u putnom jarku. I tako, mogli bismo reći, iz dana u dan.

U devet mjeseci ove godine, prema podacima MUP-a, na hrvatskim cestama evidentirano je 30 naleta vozila na životinje. U tim nesrećama nije bilo poginulih (lani je poginula jedna osoba), a ozlijeđeno je 38 osoba. Kakve poruke šalju ovi nabrojeni i mnogi nenabrojeni slučajevi? Jedino to da vozači stalno moraju biti na oprezu, pogotovo kad voze šumovitim predjelima. Vozači ne bi nikako smjeli zanemariti prometni znak – životinje na cesti – koji upozorava na moguće i neočekivane susrete sa životinjama na cesti. To znači da treba smanjiti brzinu vožnje i pripaziti na rubni dio ceste. Treba znati i to da jednu životinju koja istrči na cestu često slijede i druge. Ako vozite noću i nema vozila iz suprotnog smjera, uključite duga svjetla jer ćete prije uočiti mogući prelazak životinja. Divlja svinja, srna, medvjed, lisica ili vuk najčešće su divlje životinje s kojima se možete susresti na cestama. Čuvajući njih, čuvate i sebe.

Dražen Ribar
Škanjci ne vole xenon?

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva sudara automobila i škanjaca, ptica koje se nerijetko viđaju na ogradama i stupovima uz ceste. Zanimljivo je da su sudari bili najčešće noću i da su automobili imali xenonska svjetla. Što je zbunilo škanjce i imaju li svjetla veze sa sudarom, možda netko od znanstvenika uskoro objasni u nekoj studiji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana