Regija
UPOZORENJE CRKVE

Kršćani na prozor stavljaju
svijeće, a ne šuplje bundeve
Objavljeno 30. listopada, 2012.
Umjesto da slave Noć vještica, mjesna Crkva poziva na cjelonoćno klanjanje

ĐAKOVO – Uređenja grobova cvijećem, lampionima i drugim detaljima u povodu Svih svetih i Dušnog dana u punom su jeku, a za tu svetkovinu priprema se i mjesna Crkva. Tako đakovačka Župa Svih svetih poručuje da je na Sve svete, u četvrtak, 1. studenoga, u katedrali nedjeljni raspored svetih misa, dok su u samostanskoj crkvi one u 7 i 17 sati, a da u župnoj crkvi Svih svetih u srijedu, 31. listopada, u 20 sati, počinje cjelonoćno euharistijsko klanjanje, koje završava na Sve svete, 1. studenoga, u 11 sati. Župna, tzv. Mala crkva te je noći tradicionalno otvorena jer se želi u vjerničkom raspoloženju euharistijskim klanjanjem, molitvom i pjesmom dočekati Sve svete i Dušni dan.

Na takvu svetkovinu Svih svetih, u isključivo vjerničkom raspoloženju, i u obavijesnom listiću poziva župa Svih svetih i njezin župnik, vlč. Tomislav Ćorluka. No, s druge strane, u sasvim drugoj atmosferi od te, brojni ugostiteljski objekti po Đakovu i ove godine za noć uoči Svih svetih priređuju – Noć vještica, uz svjetleće bundeve i drugu ”halloween” kostimografiju, partyje uz akcijske cijene pojedinih alkoholnih pića, glazbene programe, hostese…

Kostime za tu noć nude na policama i trgovački centri. Očito, vrijeme kada bi bundeve poslužile djeci za “babu Lucu” - za Sv. Luciju je prošlo, posljednjih godina brojni mladi prihvatili su zapadnjačku pogansku Noć vještica, iako se ona do prije nekoliko godina u nas uopće nije prakticirala. Brojni mladi i ne trude se dublje ući u značenje i smisao Noći vještica, nego ga prihvaćaju olako, kao oblik zabave, pomodarstva, dok, s druge strane, Crkva svake godine jasno poručuje da “Halloween” nije dio naše kršćanske tradicije, pri čemu nailazi na potporu dijela onih koji se oštro protive takvom načinu “ulaska” u Sve svete.

- Kršćani na prozore stavljaju upaljene svijeće, a ne bundeve i ne slave Noć vještica - jasno uoči Svih svetih poručuje vlč. Tomislav Ćorluka, podsjećajući na primjereni pijetet prema mrtvima tih dana, a da to Noć vještica nikako nije.

– Dani pred nama trebaju biti dani kada se prisjećamo svojih pokojnika. Čak i ako netko nije vjernik, to treba biti i njegova građanska dužnost tih dana. Poganski običaji poput Noći vještica žele to zatrti i nespojivi su s našim kršćanskim navadama. U propagiranju poganskih navada velika je moć medija, poglavito elektroničkih, pa se one šire poput zaraze, dok pozitivna vijest ide puno sporije - upozorava vlč. Ćorluka, ističući kako nije nevažna i namjera ugostitelja, trgovaca, proizvođača kostima u cijeloj toj priči oko ''Halloween'' zarade. Umjesto Noći vještica, u Župi Svih svetih pozivaju, podsjećajući na cjelonoćno klanjanje s 31. listopada na 1. studenoga u Maloj crkvi, na pridruživanje akciji Noć otvorenih vrata crkvi.

Suzana ŽUPAN
Poganski običaji i u školama i vrtićima

Župnik Ćorluka upozorava kako mu roditelji školaraca i polaznika vrtića znaju izraziti zabrinutost što su im djeca pozvana da u školu ili vrtić ovih dana donesu bundeve. Time im se, kaže, od malena, i to od službenog sustava obrazovanja i predškolskog odgoja, nameću poganski običaji. “Brojni roditelji nezadovoljni su zbog toga i to ne žele jer to kroz takve oblike zabave i takve sadržaje nije dobra poruka djeci za njihov kršćanski odgoj”, kaže vlč. Ćorluka.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike