Novosti
SLAVLJE PRAVOSLAVNIH VJERNIKA U NOVOM HRAMU

Posvećena ponovno sagrađena pravoslavna crkva u Vinkovcima
Objavljeno 29. listopada, 2012.

VINKOVCI – Na nesvakidašnjem slavlju okupili su se jučer brojni pravoslavni vjernici i gosti u ponovno sagrađenoj pravoslavnoj crkvi Silaska sv. Duha u središtu Vinkovaca, jer poziv Srpske pravoslavne crkvene općine i Parohije u Vinkovcima odnosio se na posvećenje novog hrama.

Svečani obred posvećenja vodio je episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan, a uslijedila je potom sveta liturgija. Episkop Lukijan je parohu vinkovačkom Predragu Azapu predao odlikovanje kojim ga je Sveti Arhijerejski sinod unaprijedio u protojereja stavrofora.

Inače, pravoslavna crkva u središtu Vinkovaca, nakon ratne 1991. godine, ponovno je sagrađena i gradnja je dovršena prije nepune dvije godine, nakon čega je slijedilo i unutarnje uređenje nove crkve. Radovi su koštali tri milijuna kuna, a financirani su iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja, dok je 20 posto sredstava osigurano od Crkvene općine Vinkovci i priloga pravoslavnih vjernika kojih je u tom kraju pestotinjak. Na jučerašnjoj svečanosti bili su, između ostalih, i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, kao i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić.S.Butigan

3

milijuna kuna koštali su radovi na crkvi Silaska sv. Duha

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić