Novosti

SLAVLJE PRAVOSLAVNIH VJERNIKA U NOVOM HRAMU
Posvećena ponovno sagrađena pravoslavna crkva u Vinkovcima
Foto: G.PANIĆ
Objavljeno 29. listopada, 2012.
JOŠ VIJESTI

KRISTIJAN BEČIĆ IZ ORAH-A KRITIZIRA VLADU

Poništenje odluke HALMED-a obični je spin iz Ministarstva

VICEGUVERNER PRED KRITIKAMA POBJEGAO IZ SABORNICE

Marić: Cijela Hrvatska je pod ovrhama, a vi bježite iz Sabora dok ja govorim, sjajno

SINDIKAT ŽELJEZNIČARA I SINDIKAT STROJOVOĐA

Strojovođe ne zanimaju putnici već samo ugovor

VINKOVCI – Na nesvakidašnjem slavlju okupili su se jučer brojni pravoslavni vjernici i gosti u ponovno sagrađenoj pravoslavnoj crkvi Silaska sv. Duha u središtu Vinkovaca, jer poziv Srpske pravoslavne crkvene općine i Parohije u Vinkovcima odnosio se na posvećenje novog hrama.

Svečani obred posvećenja vodio je episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan, a uslijedila je potom sveta liturgija. Episkop Lukijan je parohu vinkovačkom Predragu Azapu predao odlikovanje kojim ga je Sveti Arhijerejski sinod unaprijedio u protojereja stavrofora.

Inače, pravoslavna crkva u središtu Vinkovaca, nakon ratne 1991. godine, ponovno je sagrađena i gradnja je dovršena prije nepune dvije godine, nakon čega je slijedilo i unutarnje uređenje nove crkve. Radovi su koštali tri milijuna kuna, a financirani su iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja, dok je 20 posto sredstava osigurano od Crkvene općine Vinkovci i priloga pravoslavnih vjernika kojih je u tom kraju pestotinjak. Na jučerašnjoj svečanosti bili su, između ostalih, i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, kao i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić.S.Butigan

3

milijuna kuna koštali su radovi na crkvi Silaska sv. Duha

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu