Regija
DESETAK PONUDA ZA POSTAVLJANJE FOTONAPONSKIH PLOČA

Strujom iz solarnog parka Đakovo će
kompenzirati troškove za javnu rasvjetu
Objavljeno 27. listopada, 2012.

ĐAKOVO – Nakon što je Grad Đakovo početkom listopada uputio javni poziv zainteresiranim tvrtkama za podnošenje ponuda za gradnju fotonaponskih elektrana na objektima i zemljištima u vlasništvu Grada, zasjedalo je nadležno gradsko povjerenstvo i razmotrilo desetak pristiglih ponuda koje su upućene na stručnu analizu. Grad za postavljanje fotonaponskih ploča iznajmljuje krovišta zgrade Gradske uprave, Nastavno-sportske dvorane, Hrvatskog doma i tri objekta dječjeg vrtića, a na svakom krovu za te su namjene predviđene površine od po 250 četvornih metara. Za gradnju obnovljivih izvora energije u najam daje i oko 30.000 četvornih metara zemljišta u k.o. Budrovci, a riječ je o površini u blizini deponija smeća Vitika. Grad te površine daje u najam na rok od 20 godina.

Ponuditelji gradnje elektrana su investitori koji financiraju projektiranje, ishođenje dokumentacije, nabavu opreme, montažu i puštanje u pogon fotonaponskih postrojenja, a Grad prima naknadu za iznajmljeni prostor.

- Početna naknada je u visini 7 posto prodane električne energije s tim da Grad postaje vlasnik elektrana istekom 20 godina uz uvjet da one tada budu u funkcionalnom stanju - ističe gradonačelnik Zoran Vinković.

Do sada su u ostalim gradovima te početne naknade bile do 5 posto. Grad Đakovo javio se na otvoreni poziv za sufinanciranje fotonaponskih panela, koji je uputilo Ministarstvo graditeljstva. Vinković kaže kako je to ministarstvo pojedinim gradovima već odobrilo sredstva za to.

– Jedan od rijetkih gradova koji ih je dobio je Varaždin, no Đakovo je svojim javnim pozivom i zanimanjem koje je poziv postigao pokazalo da se isti efekt može napraviti i preko javnog nadmetanja, a ne samo javnim privatnim partnerstvom. Bit je gradnja obnovljivih izvora energije, a bez ulaganja ijedne kune iz gradskog ili državnog proračuna - kaže Vinković. Ističe kako je na gradskom zemljištu od 30.000 kvadrata planirana gradnja solarnog parka gdje Grad, ističe, može zadovoljiti potrebu za utroškom električne energije na javnoj rasvjeti.

– Samo na osnovi toga ušteda bi bila oko tri milijuna kuna, koliko sada Grad troši na uličnu rasvjetu - pojašnjava Vinković. S.Župan

Fotopaneli na južnom dijelu krovišta gradske uprave

S obzirom na to da se javnim pozivom za postavljanje fotonaponskih ploča iznajmljuje i 250 m2 krovišta stare gradske dame – gradske uprave, a koja je starija od 100 godina i dio je stare jezgre grada, Grad će za te potrebe iznajmiti južni, dvorišni dio njenog krova koji se s ulične strane ne vidi.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike