Regija
IZDALI 17 MOLITVENIKA, A SADA RADE I APLIKACIJU ZA SMARTPHONE

Pomolimo se online
Objavljeno 25. listopada, 2012.

ĐAKOVO – Zalaganjem i trudom suradnika na odlično posjećenoj internetskoj stranici molitvenici.net, čiji je vlasnik župa sv. Andrije apostola Donji Andrijevci, naši vjernici uskoro će molitvenike moći čitati na smartphoneu i tako uz Božju riječ preko suvremenih oblika komunikacije provesti vrijeme u svakodnevnim situacijama poput čekanja na red kod liječnika, u redu za šalterom… Njihova izrada aplikacije s molitvenicima za smartphone je i u skladu s porukama pape Benedikta XVI. koji govori o novoj evangelizaciji, inicijativi Katoličke crkve koja suvremenom čovjeku želi približiti Boga, Božju riječ, a pri čemu se ne zaboravlja da je čovjek današnjice umnogome okrenut suvremenim medijima i komunikacijama. Time bi Božju riječ još više približili vjernicima, a aplikacija s molitvenicima bila bi im dostupna u svakom trenu, jer, ne zaboravimo, molitva je higijena duše i ona treba biti svakodnevna, kaže jedan od suradnika, đakovački vjeroučitelj Mihael Kelbas, zadužen za ideju i razvoj web stranice.

Naum da se aplikacija s molitvenicima ugradi u “pametne telefone”, kao i o siteu molitvenici.net ima svoje početke od prije nekoliko godina, kada je donjoandrijevački župnik, vlč. Nikica Mihaljević, kojemu je i samom molitva bitno promijenila život, 2008., kada se u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji obilježavala Godina braka i obitelji, zajedno sa svojim suradnicima odlučio za svoje župljane pripremiti prikladni obiteljski molitveni priručnik “Naša obitelj”.

- Želja nam je ovim malim projektom promicati molitvu općenito, a osobito obiteljsku molitvu. Svjesni činjenice kako molitva pojedinca, a još više molitva u obitelji iščezava i nestaje, odlučio sam pripremiti obiteljski molitveni priručnik, izjavio je tada vlč. Mihaljević. Ideja je naišla na odličan odaziv pa je, uz angažman niza suradnika – od vjernika laika do stručnih suradnika, tiskano do danas 17 molitvenika i knjižica duhovnih misli. Iz izdanja u izdanje, bili su sve kvalitetniji, bolji, nailazeći na odličan odjek među vjernicima, ali i njihove sugestije. Župnik Nikica nastavio je sa svojim suradnicima s pastoralom molitve sve do danas te su molitvenici iz niza “Naša obitelj” dostupni svima i na Internetu pa se svaki može pročitati, prelistati i moliti online.

- O odličnoj posjećenosti stranice govori i podatak iz prošlog mjeseca kada je imala 7.000 klikova, kaže student elektrotehnike u Osijeku, rodom Donjoandrijevčanin Marko Tunuković, dizajner i programer stranice.

Suzana ŽUPAN
Nominirani za WEB TOP 100

O kvaliteti sadržaja i opremljenosti stranice molitvenici.net govori i podatak da je na BUG-u dobila ocjenu 5,5 od 10, uz napomenu da je ocijenjena dok još nije bila završena te ju je uređivački tim doradio prema sugestijama kritike. Također, nominirana je za izbor WEB TOP 100 u RH za 2012. časopisa VIDI, a u kategoriji znanost, obrazovanje, kultura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike