Sport
HRVATSKI VESLAČKI KLUB VUKOVAR

Stogodišnjaka iz grada heroja vuku mlade veslačke snage
Objavljeno 25. listopada, 2012.
Predsjednik kluba ističe da je 2012. bila povijesna i prema rezultatima

Vezani članci

MLADI SLAVONCI SPREMAJU SE ZA NASTUP NA EUROPSKOM JUNIORSKOM VESLAČKOM PRVENSTVU

Iktusove i vukovarske nade treniraju za Bled

MLADI HRVATSKI VESLAČI

Ivana Krkljuš i četverac Iktus-Vukovar putuju u Plovdiv

VUKOVAR – Godina koja izmiče zasigurno će zlatnim slovima biti upisana u povijest veslačkog sporta u gradu heroju. Stotinu godina nakon što je 11. svibnja 1912. utemeljen u igračnici hotela “Grand“, u Hrvatskom domu proljetos je održana svečanost posvećena stotoj obljetnici djelovanja HVK Vukovar. Svi nazočni prisjetili su se tom prilikom impozantne povijesti stogodišnjaka, čiji sadašnji entuzijasti ispisuju najnoviju stranicu. Svoju je neuništivost dokazao je dvaput, poslije požara u klupskom domu smještenom u srcu grada (1986.) i nakon potpune devastacije u Domovinskom ratu, ponovno puštenom u funkciju prosinca 2003.

Bled i Plovdiv

Aktualni klupski predsjednik, dr. Siniša Šijanović, u osvrtu na godinu ponosan je na impresivnu svibanjsku proslavu organiziranu pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

- Ova 2012. godina je povijesna ne samo po stotoj obljetnici nego i - prema natjecateljskim rezultatima, rekao je klupski predsjednik koji je zahvalio svim članovima kluba, sponzorima gradskim vlastima, vodstvu kluba i svima koji su pomogli u organizaciji proslave velike obljetnice, ali i postizanju vrhunskih rezultata tijekom sezone.

Dakako, kao i gotovo sve ostale sportske udruge, i HVK s Dunava počeo je 2012. u nezavidnoj financijskoj situaciji, ali je unatoč svim poteškoćama realizirao ambiciozne planove. Naime, na Europskom juniorskom prvenstvu na Bledu kombinacija dvojca na pariće Ivane Krkljuš i Žane Krakić (Trešnjevka, Zagreb) zauzela je četvrto mjesto, dok je četverac s kormilarom Vukovar/Iktus (Vukovarci Luka Kolar i Mato Brandt, s Osječanima Kristijanom Landekom, Oliverom Kandraćem i korm. Ivorom Krištofom) završio na istoj poziciji, ali sa znatnim zaostatkom iza vodećih posada. Poslije toga, Ivana i Žana nastavile su se spremati za Plovdiv na Peruči, dok je četverac s kormilarom putovao na EP zahvaljujući potpori čelništava jedinih slavonskih veslačkih klubova.

- Dogovorili smo s iktusovcima da taj četverac ljetos odradi pripreme kod nas na Dunavu, a prehrana je osigurana u tvrtki Medical-Intertrade d.o.o., priča dr. Šijanović.

– Oba čamca su na izlučnoj regati krajem srpnja izborila pravo nastupa u Bugarskoj, djevojke s „A“, a dečki s „B“ normom. Na SP-u su Ivana i Žana osvojile sedmo mjesto, kao najbolji rezultat od svih hrvatskih posada, a četverac s kormilarom (Kolar, M. Brandt, Landeka, O. Kandrać i korm. Krištof) zauzeo je osmo mjesto. Želim istaknuti da su Ivanu i Žanu trenirali naš Damir Barišić i Krešimir Petrović (Trešnjevka), a četverac Barišić u tandemu s Osječaninom Damirom Markovićem Maretom.

Rezimirajući natjecateljsku godinu, čelnik HVK Vukovar ističe i regatu u Villachu (Austrija) gdje je Ivana Krkljuš u samcu za juniorke u dva dana bila dvaput pobjednica, juniorski dvojac bez kormilara (Kolar i M. Brandt) drugoplasirani, kao i juniorski četverac bez kormilara ( Kolar, Mato i Haraldt Brandt, te Ivanković) treće pa drugo mjesto, što je bio lijep uvod uoči rujanskog Hrvatskog veslačkog prvenstva na Jarunu.

... Jarun

Vukovarci su u konkurenciji naših najboljih veslač(ic)a nastupili s dvadesetak mladića i djevojaka, te osvojili pet medalja, po dvije zlatne i srebrne, te jednu brončanu.

- Bila je to dostojna kruna sezone za koju, ponavljam, možemo reći da je bila povijesna, prisnažit će dr. Šijanović koristeći priliku pohvaliti i Krešimira Džaltu, trenera kadeta i voditelja Škole veslanja, dakako uz već priznatog “Baruta“ Barišića.

- Njegova učenica Ivana Krkljuš u samcu za juniorke peti put zaredom osvojila je naslov prvakinje države, a zlato je pripalo i Luki Kolaru i Mati Brandtu u dvojcu bez kormilara za juniore. Naš juniorski četverac bez kormilara ( Kolar, M. i H. Brandt, Ivanković), također u izvrsnoj utrci, stigao je u ciljnu ravninu iza vršnjaka kaštelanske Marine Kaštela, a srebrnu medalju zaslužio je i Mihael Kolar, viceprvak u samcu za mlađe kadete. Na treće mjesto plasirale su se naše kadetkinje u četvercu na pariće, a veslale su Marina Sotinac, Sanja Grnja-Karaula, Mariana Bataković i Anamarija Kampel. Na kraju, HVK Vukovar je u konkurenciji predstavnika 27 hrvatskih klubova, zauzeo deseto mjesto!

U samoj završnici sezone, važno je dodati, u subotu, 29. rujna priređen je deveti maraton osmeraca Vukovar-Ilok na Dunavu u spomen na osnivanje vukovarske 204. brigade HV i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, da bi dan kasnije, na Dravi kod Osijeka, opet nastupili i mladi vukovarski veslači.

- Ukratko: vukovarski veslači i veslačice u 2012. godini nastupili su na čak 13 regata, među kojima i izvan granica Lijepe Naše, u Münchenu, Bledu, Mariboru, Paliću, Villachu i Plovdivu. U financijskom smislu bilo je to vrlo zahtjevno razdoblje, ali s raznovsnim događajima, domaćim i inoregatama, a obilježeno poglavito proslavom naše stote obljetnice, zaključio je razgovor dr. Siniša Šijanović, predsjednik HVK Vukovar.

Stogodišnjaka koji postupno napreduje nošen zanosom svojih mladih sugrađanki i sugrađana zaljubljenih također u taj lijep sport! Naime, u ovom trenutku, u klubu trenira šezdesetak mladih veslačica i veslača što je potencijal koji obećava blistavu budućnost. I nova slavlja u Veslačkom domu koji ponosno kao simbol vukovarskog veslanja stoji na „Otoku sportova“ u središtu grada još od 1924. godine.

Dragutin KERŽE

ZA 400 UZVANIKA LUKSUZNA MONOGRAFIJA

Gradsko vijeće Vukovara dodijelilo je početkom svibnja, u povodu stogodišnjice djelovanja, vukovarskom veslačkom klubu gradsku medalju, najznačajnije priznanje grada heroja. Samo osam dana kasnije, 11. svibnja 2012. (točno u 18 sati, kad je prije stotinu godina označen i osnutak veslačkog kluba!) u Hrvatskom domu počela je svečanost posvećena velikom jubileju. Između ostalog, pred oko 400 uzvanika, promovirana je i prigodna fotomonografija (tiskana u tisuću primjeraka) zahvaljujući Vlahi Bogišiću, glavnom ravnatelju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Tijekom svečanosti, i neposredno nakon nje na svečanom domjenku u dvorcu Eltz podijeljene su plakete zaslužnim pojedincima, članovima kluba, institucijama i sponzorima.

Damir Martin

Među uzvanicima svečane proslave 100. rođendana HVK Vukovar našao se i Damir Martin koji će tri mjeseca kasnije donijeti u rodni grad srebrnu medalju s OI u Londonu. Iako član Trešnjevke, pozdravljen je srdačno jer ga svi znaju i cijene kao najuspješniji i najmlađi izdanak loze Martinovih. Tata Boris i djed Stanislav, naime, također kao uspješni vukovarski veslači i djelatnici duboko su utisnuli svoj trag u prvih stotinu godina kluba.

U klubu trenira šezdesetak mladih veslačica i veslača što obećava blistavu vukovarsku budućnost

Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

Najčitanije iz rubrike