Novosti
MARATONSKI PREGOVORI MLJEKARA I JAKOVINE

Ministar ne želi podići otkupne
cijene mlijeka, mljekari ne posustaju
Objavljeno 24. listopada, 2012.
Ako se ne ispune njihovi zahtjevimljekari će blokirat granice.

ZAGREB - Sjednica Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede jučer je počela u 13 sati i nije završila do zaključenja lista. Mljekari s ministrom Tihomirom Jakovinom tražili su rješenje mljekarske krize koja Hrvatsku potresa posljednja tri dana. Obustavljena je isporuka mlijeka, a proizvođači su spremni i na drastične poteze - ako se ne ispune njihovi zahtjevi blokirat će granice.

Ministarstvo poljoprivrede stočarima je na sastanku prezentiralo mliječni kodeks, ali i mjere za revitalizaciju mljekarske industrije, koje bi trebao osigurati ravnopravnu utakmicu između proizvođača i prerađivača mlijeka te odrediti parametre za izračun cijene.

Mljekarima, koji u slučaju neuspješnih pregovora prijete i blokadom granica, ministar Tihomir Jakovina ponudio je europski paket mjera prema kojem će se ministarstvo u budućnosti u cijelosti povući iz svih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka. Jakovina je odbio svaku pomisao na podizanje otkupne cijene mlijeka, što bi automatski povuklo i porast cijena mlijeka na policama.

- Vrlo kvalitetno smo pogledali i iskustva i prakse u ostalim europskim zemljama i kroz taj mliječni kodeks ponudit ćemo najbolje rješenje - rekao je Jakovina.

Kako se doznaje, Mliječni je kodeks Europska unija usvojila tek prije mjesec dana, a do sad ga nije primijenila ni jedna od zemalja članica.(G.S.)

Mljekari bili spremni prenoćiti u Ministarstvu poljoprivrede

Uoči početka sjednice Savjeta za mlijeko proizvođači su poručili: "Ako treba, prenoćit ćemo u Ministarstvu poljoprivrede dok ne riješe naše probleme". "Ne izlazimo iz Ministarstva dok ne vidimo bijeli dim, ne izlazimo bez riješenih problema", poručio je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić. Jedini uvjet proizvođača je otkupna cijena mlijeka od 4,05 kuna po litri.

Možda ste propustili...