Regija
NIKAD NIJE KASNO

U 72. godini položila vozački ispit
Objavljeno 23. listopada, 2012.
Instruktori se nisu baš otimali za novu kandidatkinju

SLAVONSKI BROD- Da nikada nije kasno za ostvarenje životnih snova u Europskoj godini aktivnog starenja, najbolje pokazuje 72-godišnja Brođanka Jela Anđelić, koja je u poznim godinama odlučila položiti vozački ispit - i uspjela.

Kada se pojavila u autoškoli Tempra s idejom kako bi učila voziti automobil, instruktori su je gledali s nepovjerenjem i nisu se baš otimali za vremešnu kandidatkinju. No ona nije odustajala od svoje odluke i uspjela je “slomiti” instruktora Danijela Dimića, postavši najstarija polaznica škole u povijesti ovoga grada.

- Kada je krenula na vožnju, bilo je svakako, ali nije odustajala. Govorila je da je to njezin fakultet. Naučila je voziti, što je na ispitu i pokazala. Zasluženo je prošla nakon nekoliko pokušaja - kaže Danijel, za kojega je podučavanje starice bio svojevrsni izazov.

Nakon bake Jele, predrasude da stariji ne mogu položiti vozački odlučno odbacuje.

- Samo moraju biti uporni i puno voziti - kaže on.

Iako je cijeli život željela sjesti za upravljač, na poduku iz vožnje odlučila je krenuti kada se razbolio suprug Ivo, koji ima dugogodišnje vozačko iskustvo. On joj pomaže u nabavi robe, odjevnih predmeta koje godinama prodaje u svom kiosku na brodskoj Tržnici. No vremešna učenica postavila je uvjet instruktoru:

- Rekla sam da ne žalim novca ni utrošenog vremena, ali mora me naučiti da vozim sama, da uz mene nitko ne mora biti. I eto položila sam. Od prve sam položila prvu pomoć jer sam 16 godina bila u civilnoj zaštiti - ponosno ističe Jela.

Priznaje da ju je malo bilo strah prvi put sjesti za upravljač, ali ne žali se.

- Danijel je odličan instruktor. Dao mi je snagu. Rekao je: 'Dok sam ja uz tebe, ništa ti se ne može dogoditi.' I tada sam krenula s njim sve dok nisam položila - kaže ona dometnuvši kako je u školi bilo tako dobro da bi sve ponovila.

Marija RADOŠEVIĆ
IDE PUNTO 80 NA SAT

Da je doista dobro svladala vožnju potvrđuje i njezin suprug. “Dobro vozi, pažljivo”, kaže Ivo, koji joj pomalo pomogne, uputi je. No baka Jela bez problema pritisne papučicu gasa njihova Fiata Punto i do 80 kilometara na sat.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike