Osijek
18,5 KILOMETARA VINSKIH CESTA I PET MUZEJA

Uz Vodena vrata u Tvrđi - muzej vina
Objavljeno 24. listopada, 2012.

Vezani članci

OZNAČEN POČETAK PROJEKTA WINE TOUR

U osječkoj Tvrđi - regionalni muzej vina

Prvih dana studenoga počinje rekonstrukcija jedanaest vinskih cesta i obnova četiri mini muzeja vina te uređenje regionalnog muzeja vina u Osijeku. Rezultat je to 1,25 milijuna eura vrijednog projekta Wine tour Osječko-baranjske županije koji se 75 posto financira iz fondova EU, a ostatak pokriva Županija. Izvođač radova je tvrtka Gradnja, a predviđeni rok za realizaciju projekta je sedam mjeseci. Uređenjem vinskih cesta želi se pomoći u razvoju vinskog turizma, ceste učiniti dostupnijima te uz muzeje vina približiti bogatstvo slavonskih i baranjskih vinogorja turistima.

Ukupno se uređuje 18,5 kilometara vinskih cesta u Belom Manastiru, Dražu, Drenju, Erdutu, Feričancima, Kneževim Vinogradima i Popovcu, a mini muzeji vina bit će uređeni u Dalju, Zmajevcu, Drenju i Feričancima dok će se regionalni muzej vina smjestiti u zidinama Tvrđe, odmah uz Vodena vrata.

Dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković istaknula je kako će se time dobiti nov sadržaj na mjestu koje posjećuju praktički svi turisti koji dolaze u Osijek. Osim vina, u ponudi će se naći i drugi autohtoni proizvodi, suveniri i slično.

- Puno ulažemo u razvoj vinogradarstva, a rijetka smo županija s čak četiri vinogorja. Trenutno imamo 12 vinskih cesta i drago nam je što vina iz naših krajeva osvajaju nagrade na svjetskim natjecanjima - rekao je župan Vladimir Šišljagić.

Idejom su zadovoljni i u Mariboru, gradu prijatelju Osijeka, te su najavili kako će za regionalni muzej vina u Osijek poslati butelju svog najstarijeg vina te cijep vinove loze stare 360 godina koja je atrakcija Maribora. I.Sekol

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike