Osijek
18,5 KILOMETARA VINSKIH CESTA I PET MUZEJA

Uz Vodena vrata u Tvrđi - muzej vina
Objavljeno 24. listopada, 2012.

Vezani članci

OZNAČEN POČETAK PROJEKTA WINE TOUR

U osječkoj Tvrđi - regionalni muzej vina

Prvih dana studenoga počinje rekonstrukcija jedanaest vinskih cesta i obnova četiri mini muzeja vina te uređenje regionalnog muzeja vina u Osijeku. Rezultat je to 1,25 milijuna eura vrijednog projekta Wine tour Osječko-baranjske županije koji se 75 posto financira iz fondova EU, a ostatak pokriva Županija. Izvođač radova je tvrtka Gradnja, a predviđeni rok za realizaciju projekta je sedam mjeseci. Uređenjem vinskih cesta želi se pomoći u razvoju vinskog turizma, ceste učiniti dostupnijima te uz muzeje vina približiti bogatstvo slavonskih i baranjskih vinogorja turistima.

Ukupno se uređuje 18,5 kilometara vinskih cesta u Belom Manastiru, Dražu, Drenju, Erdutu, Feričancima, Kneževim Vinogradima i Popovcu, a mini muzeji vina bit će uređeni u Dalju, Zmajevcu, Drenju i Feričancima dok će se regionalni muzej vina smjestiti u zidinama Tvrđe, odmah uz Vodena vrata.

Dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković istaknula je kako će se time dobiti nov sadržaj na mjestu koje posjećuju praktički svi turisti koji dolaze u Osijek. Osim vina, u ponudi će se naći i drugi autohtoni proizvodi, suveniri i slično.

- Puno ulažemo u razvoj vinogradarstva, a rijetka smo županija s čak četiri vinogorja. Trenutno imamo 12 vinskih cesta i drago nam je što vina iz naših krajeva osvajaju nagrade na svjetskim natjecanjima - rekao je župan Vladimir Šišljagić.

Idejom su zadovoljni i u Mariboru, gradu prijatelju Osijeka, te su najavili kako će za regionalni muzej vina u Osijek poslati butelju svog najstarijeg vina te cijep vinove loze stare 360 godina koja je atrakcija Maribora. I.Sekol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRASTIČNE RAZLIKE CIJENE SANITETSKOG PRIJEVOZA

Vukovarska Hitna naplatila 480, osječka tražila 880 kn

2

RAST VODOSTAJA I VISOKE TEMPERATURE

Komarci iz Kopačkog rita već migrirali na područje grada!

3

NEODGOVORNI GRAĐANI

Bacaju hranu na ulicu pa se čude što imaju štakore

oglas