Crna kronika
DUNAVSKA HAVARIJA

Sjekirom smo razbili čamac da
iz Dunava spasimo supružnike
Objavljeno 22. listopada, 2012.
Spašavanje supružnika iz potopljenog čamca trajalo je više od pola sata

ALJMAŠ - Spašavanje supružnika iz Osijeka koji su završili u hladnoj vodi Dunava nakon što je na njihov čamac naletio mađarski brod s baržom, potrajalo je više od pola sata. Temperatura vode u jesenje hladno jutro bila je nimalo ugodnih 13 stupnjeva Celzijevih.

Nesreća se zbila prekjučer oko 6.40 sati na 1388. kilometru Dunava, osam kilometara uzvodno od Aljmaša. Srećom za supružnike iz Osijeka, 56-godišnjaka i 53-godišnjakinju, u blizini su bila još dva čamca s kojih su ribiči pritekli u pomoć. Od očevidaca doznajemo da je posada mađarskog broda ribičima dala sjekiru kojom je razbijen dio kabine kako bi se izvuklo dvoje Osječana. Osim hladne dunavske vode, pretrpjeli su šok i strah zbog nenadane nesreće u kojoj je srećom izbjegnuta tragedija.

U blizini mjesta nesreće na Dunavu prekjučer se zatekla Danijela Lalić iz Osijeka, koja je, zajedno s Miroslavom Sauerbornom, čamcem krenula vidjeti što se događa.

- Upravo smo dolazili na pecanje. Bila je stvarno magluština kada smo čuli jak udarac – govori Lalić prepričavajući kako su se uputili u pomoć bračnom paru čiji je čamac u nesreći, kako dodaje, bio gotovo potopljen. “Priskočila su i dvojica ribiča s druga dva čamca koji su tu bili kad se sve odigralo. Jednom je od njih i motor na čamcu oštećen. Tražili smo od posade mađarskog broda da nam daju neku sjekiru ili nešto drugo, da se razbije kabina jer se drugačije nije moglo ljudima pomoći i izvući ih hladnog Dunava”, kaže Danijela Lalić dodajući kako je Miroslav primio sjekiru u ruke, dok je svih četvero ribiča s čamaca nastojalo što prije pomoći osječkom paru.

– Bilo je to strašno, tješili smo ljude dok je trajalo, gotovo sat vremena, borba da ih se izvuče – kaže Lalić. Usred svega, uspjeli su nesreću, kada se sve okončalo, i zabilježiti kamerom mobilnog telefona.

Sanja BUTIGAN/Sandra LACIĆ
OZLIJEĐEN I ALJMAŠANIN

Osim supružnika iz Osijeka, lakše je ozlijeđen i 61-godišnjak iz Aljmaša čiji se čamac pri naletu broda nije prevrnuo. Od Ivane Delaš, glasnogovonice PU osječko-baranjske, doznajemo da je mađarskim teretnim brodom tzv. samohotka upravljao 58-godišnji mađarski državljanin. Iz policije ističu i da “slijedi daljnji rad u vezi s ovom riječnom nesrećom koji je u nadležnosti Lučke kapetanije Vukovar”.

PRIJAVA ZAPOVJEDNIKU BRODA

Neslužbeno se moglo doznati i da je zapovjednik mađarskog broda nesreću na Dunavu objasnio gustom maglom. Navodno je spomenuo i otkazivanje kormila i pokušaj ispravljanja broda u trenutku kada je u magli, na Dunavu, opazio čamce s ribičima. U osječkoj policiji navode da je za nesreću kriva gusta magla, ali i skretanje s plovnog puta. Nakon nesreće, mađarski brod se zaustavio. Protiv zapovjednika broda bit će podignuta prijava.

Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike