Novosti
PODIJELILI I PROLILI MILIJUN LITARA MLIJEKA

Ne dobijemo li poštenu cijenu
mlijeka, šaljemo krave na klanje
Objavljeno 22. listopada, 2012.
Je li ovo pogreb hrvatskih farmera, sprovod hrvatskog mlijeka, zapitao se Antun Laslo

Vezani članci

MINISTARSTVO O MLJEKARIMA:

Isporuku mlijeka obustavilo manje od 10% proizvođača

BOJKOTIRAT ĆE OTKUPLJIVAČE

Mljekari će podijeliti milijun litara mlijeka

Mljekari su jučer obustavili isporuku mlijeka prerađivačima. Gotovo milijun litara se dijelilo građanima, dio je završio kao hrana za stoku, a dio je proliven.

Bojkotu isporuke pridružile su se sve mljekarske udruge izuzev dalmatinskog Mlika, što je oko 90 posto domaće proizvodnje. Na farmi Antuna Lasla u Satnici Đakovačkoj, predsjednika Stožera za obranu cijene mlijeka, jučer se mlijeko dijelilo. Laslo je “odgrabio” tri čaše, kako bi, ironično, nazdravio vlasti. Prvu je ipak, popio, kako je rekao, za sebe. "Jednu čašu pijem za ministra Jakovinu! Ministre, živio! Ovo je domaće hrvatsko mlijeko koje ti ne poštuješ i ne priznaješ. Treću čašu ispijam za našeg premijera Milanovića i hrvatsku Vladu, neka se opamete i pročiste", poručio je Laslo, dodavši kako od zahtjeva da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kuna ne odustaju.

Snizite PDV

“Ministru Jakovini poručujem: Ako ste tako human čovjek, zašto u veljači, kada su nam mljekarske industrije umanjile cijenu za 51 lipu, niste reagirali i od njih zahtijevali da umanje cijenu svojih proizvoda i mlijeka ponuđenih građanima? Zašto niste, a mogli ste, od trgovačkih kuća tražili sniženje marže za prehrambene proizvode? Predsjedniku hrvatske Vlade poručujem: Zašto ne smanjite PDV na namirnice? Zašto seljacima ne smanjite PDV na repromaterijal i mi ćemo inzistirati na nižoj cijeni mlijeka? Dukatu poručujem: Gospodo, mi proizvođači mlijeka znamo tko ste do sada bili, hvala vam na vašoj poruci javnosti. Sada će vas prepoznati i naši kupci. Kupcima pak poručujem neka dobro pogledaju na policama čije mlijeko tko prerađuje. Hrvatska nema dovoljno mlijeka. Je li ovo pogreb hrvatskih farmera, sprovod hrvatskog mlijeka”, zapitao se Laslo. Na Laslovoj obiteljskoj farmi, kaže, proizvodi se dnevno između 800 i 900 litara mlijeka. Proizvodnja je dosezala i do 1.250 litara, no zbog teškog stanja je smanjena. "Dokle god su prosvjedi, mi ćemo mlijeko dijeliti. Što se ne podijeli, dat ćemo svinjama, a ostalo ćemo morati baciti", kazao je Laslo. "Ne postigne li se u srijedu dogovor o cijeni, ove krave idu na klanje", emotivno je zaključio Laslo i kroz suze dodao: “Srce će mi puknuti ako ih budu tovarili za klaonicu.”

Tonemo sve dublje

Josip Blažević iz Širokog Polja na mužnji, kaže, ima 90 krava. "Nastavi li se ovako, za nekoliko mjeseci moja obitelj bit će na ulici", poručio je Blažević. Božo Tolušić, farmer iz Đakova, kazao je kako njemu mlijeko nitko nije poklonio, nego je za njega krvavo radio: “Hrane imamo toliko koliko imamo, nakon toga krave idu na klanje, jer iz dana u dan sve dublje tonem”, kaže Tolušić.

Mljekari istočnog dijela brodskog Posavlja jučer su podijelili ili prolili 15 tisuća litara mlijeka. Barica Marinić iz Gundinaca dijelila ga je svojim susjedima. Drago joj je što im pomaže, ali teška srca jer od proizvodnje mlijeka živi cijela obitelj. Njezina susjeda, 72-godišnja Marica Gagulić odnijela je kući punu kantu mlijeka. Kaže kako će joj dobro doći jer živi od socijalne pomoći. Obitelj Marinić ima stotinjak grla, a od 50 muznih krava dnevno dobije 350 litara mlijeka ekstra klase. S otkupnom cijenom više se ne mogu pokrivati. “Ako ne nađu rješenje, ja ću 'zasušit' i zatovit sve krave pa ih prodati pet ili tri kune za kilogram”, priča Fabijan Marinić. Đuro Orkić, vlasnik 40-ak krava, kaže, nema više što izgubiti: “Prije sedam godina dobivao sam za litru mlijeka preko tri kune a sada sam dobio 1,75. Sve je poskupjelo, a mlijeko pojeftinilo.” Kamion otkupljivača Dukata bez razloga je jučer dolazio i na gospodarstvo obitelji Zdunić iz Divoševaca. Mjesecima zbog stanja u mljekarstvu dnevno gube i 2.500 kuna. “Ne vidim izlaza. Prije šest godina uzeo sam HBOR-ov kredit, podigao farmu. Sad su i kuća i zemlja pod hipotekom, a sedam članova obitelji morat će na Zavod na zapošljavanje”, kaže Zdunić.

Maja MUŠKIĆ/Marija RADOŠEVIĆ
“SVE JE ČAČIĆEVO, JAKOVININO, LINIĆEVO I MILANOVIĆEVO”

Zanimljivo je da mljekari više ne okrivljuju mljekarsku industriju već prstom upiru u resorno ministarstvo i Vladu. Misle kako bi ih oni trebali štititi od prerađivačke industrije koja je ove godine profitirala više nego trgovački lanci. “Ništa više nije moje, sve je Čačićevo, Jakovinino, Linićevo i Milanovićevo”, kaže razočarani Josip Zdunić, bivši branitelj i zaključuje: “Krave će završiti u ćevapima u Bosni, a mi najvjerojatnije na ulici”, zaključuje Zdunić.

S biroa po mlijeko

Po mlijeko je na farmu Antuna Lasla došao i Satničanin Đuro Labrek, koji, kaže, podržava mljekare jer je i sam godinama radio s njima. "Naporan je to posao, treba poštovati ljudski trud i muku. Ovo je mlijeko domaće, puno masnije od onoga koje se prodaje u trgovinama. I ja sam na birou, ne radim mjesecima, gazda ne plaća, prisiljen sam doći kod čovjeka i uzeti mlijeko", kazao je Labrek.

VIŠE NE MOŽEMO IZDRŽATI

“Kad sam ja moju djecu hranio, sa četiri krave sam kupio namještaj, tri sina oženio, a danas moj sin koji ima 27 krava i obrađuje tri puta više zemlje jedva izdržava. Troje djece ide u Slavonski Brod u školu, a dvoje malih je kod kuće. Nas sedmero više od mlijeka ne možemo živjeti”, kaže 72-godišnji Luka Kokanović iz Gundinaca, mljekar od svoje 20. godine.