Regija
BOŠNJACI - PRIJAVE PROTIV OPĆINSKE VLASTI:

Neka Državno odvjetništvo
pročešlja kanalizaciju i kupnju kuće
Objavljeno 23. listopada, 2012.

BOŠNJACI - Nezavisni vijećnici Općine Bošnjaci Mato Lenić, Krunoslav Lešić i Josip Jovanovac najavili su podnošenje kaznenih prijava protiv bivše i aktualne općinske vlasti.

- Prisegnuli smo čašću da ćemo vijećničku dužnost obavljati savjesno i odgovorno radi gospodarskog i socijalnog probitka Općine Bošnjaci. Imamo obvezu prema biračima štititi njene interese i preispitati zakonitost sumnjivih i štetnih odluka prijašnje i sadašnje općinske uprave i DORH-u podnijeti dvije kaznene prijave protiv odgovornih osoba, pojašnjavaju.

Prva se odnosi na sklapanje štetnog ugovora iz 2008. godine, kojim je tadašnje Poglavarstvo, na čelu s načelnikom Matom Golubičićem, prepustilo županjskom Komunalcu cjelokupni Projekt izgradnje kanalizacije.

- Smatramo da je bilo suludo, štetno i nepotrebno, nakon kompletno izrađene projektne dokumentacije, dobivenih suglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole, završene 1. faze gradnje i uhodanog načina financiranja, sve kao na pladnju prepustiti Komunalcu. Postupak prijenosa projekta i promjene investitora, s Općine Bošnjaci na Komunalac, trebao se obaviti javnim natječajem i uz suglasnost Općinskog vijeća, što nije učinjeno, tvrde vijećnici.

Osvrnuli su se i na izjavu direktora Komunalca Ilije Lešića u kojoj se on čudi navodima nezavisnih vijećnika, a nijednom riječju ih ne demantira.

- U izvješću državne revizije i poslovnim knjigama Komunalca jasno se vidi da se ukupna vrijednost uloženih sredstava u kanalizaciju u Bošnjacima, dobivenih od Hrvatskih voda, evidentira u dugotrajnu imovinu Komunalca, a ne u općinsku imovinu, što Lešić zna i prešućuje. Kao i međusobni Ugovor između Općine i Komunalca te način kojim je baš ta tvrtka preuzela Projekt izgradnje kanalizacije u Bošnjacima, optužuju Lenić, Lešić i Jovanovac.

Poručuju da nije točno ni to da Općina nije znala izrađivati projekte i aplicirati ih za povlačenje sredstava. Drugu prijavu DORH-u, kažu, podnijet će zbog neprovedenog javnog natječaja za kupnju kuće u vrijednosti 40.000 eura početkom ove godine. Napominju da su kao legalno izabrani vijećnici, posve slučajno, na ulici, saznali da je načelnik Andrija Juzbašić u ime Općine zaključio kupoprodajni ugovor i kupio staru i neuređenu kuću. Podsjećaju na to da ni načelnik ni bilo tko drugi iz općinske uprave prilikom predstavljanja proračuna i planova za 2012. godinu nikada nije spomenuo potrebu za takvom ili sličnom nekretninom. Uvjereni su da iza svega stoje privatni interesi i pogodovanje pojedincima pod krinkom projekata od općinskog značaja.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike