Novosti
BOJKOTIRAT ĆE OTKUPLJIVAČE

Mljekari će podijeliti milijun litara mlijeka
Objavljeno 22. listopada, 2012.

TEREZINO POLJE – Dok je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina mljekarima koji su za danas najavili obustavu isporuke mlijeka, i to svim mljekarama, poručio kako moraju biti zadovoljni porastom otkupne cijene mlijeka od 15 lipa po litri, koje su najavili otkupljivači, Koordinacija udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, najavila je da će prestati s isporukom ako Ministarstvo poljoprivrede ne utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna. “Ako govorimo o otkupnoj cijeni od 4,05 kuna, onda moramo biti svjesni da mlijeko na policama ne može ostati po sadašnjim cijenama. Mislim da kao potrošači nismo spremni za povećanje cijena”, poručio je Jakovina. Mljekari su pak jučer u Terezinom Polju pokraj Virovitice održali još jedan sastanak, nakon kojeg su poručili kako će isporuku mlijeka, unatoč najavljenom sastanku Savjeta za mlijeko u srijedu, obustaviti već danas.

Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo kazao je kako se ministar prema proizvođačima nekorektno ponaša još od prosvjeda u veljači. “Naklonjen je jačoj, financijski moćnijoj strani, prerađivačima. Ne želim reći da su oni u ugodnoj poziciji, ali su kudikamo u boljoj poziciji od nas proizvođača. Država ne može skrivati kako nije znala da će nakon velike elementarne nepogode, suše, nastati problemi, pogotovo u stočarstvu, u proizvodnji mlijeka. To se i dogodilo! Ministar Jakovina kaže da nemaju novca. Još nikada nisu rekli da nemaju novca za svoje plaće. Ostajemo pri odluci o obustavi mlijeka, a ne prođe li to dobro, primijenit ćemo još radikalnije poteze o kojima sad ne mogu govoriti”, kazao nam je Laslo.

Predsjednik Udruge proizvođača holstein goveda Bjelovarsko-bilogorske županije Nikola Andrić građane je pozvao da dođu na najbliže im mljekarske farme, na kojima će, kako je rekao, proizvođači mlijeko dijeliti besplatno, “koliko god tko može uzeti i ponijeti”. “Računamo, bit će oko milijun litara mlijeka”, kazao je nakon sastanka, dodavši da “svoje mlijeko neće prodavati ni jedan mljekar, od Vukovara do Istre, izuzetak je samo dio mljekara iz Dalmacije”.M.Muškić/B.Mrvoš Pavić

Kraljičak: Kredite su dizali kada je mlijeko bilo 4 kune

“Sektor mljekarstva već duže vrijeme je u velikim problemima. Od 2005. je značajno pala cijena mlijeka, kada smo intenzivno provodili operativne programe povećanja proizvodnje mlijeka, s ciljem da do 2009. godine Hrvatska dostigne proizvodnju od 1,2 milijarde litara. Kada su u to vrijeme državna povjerenstva odobravala kredite, cijena mlijeka bila je oko četiri kune. Međutim, u posljednjih pet godina propalo je 80 posto ili 38.000 OPG-a koji su se bavili proizvodnjom mlijeka. Hrvatska je u tom vremenu smanjila približno za sto milijuna litara proizvodnju mlijeka, te sada proizvodimo za oko 50 posto potreba. Ove godine država je odustala od subvencije od 42 lipe, mljekare su smanjile premiju i otkupnu cijenu mlijeka. Propadaju farme do sto krava, što ukazuje na velike probleme, a izostanak mjera od strane Ministarstva poljoprivrede izaziva još veću paniku i još veće probleme”, kazao je dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak.

Možda ste propustili...

RAZVOJ I PROIZVODNJA BATERIJA

Rimac Technology u partnerstvu s BMW-om

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

Najčitanije iz rubrike