Regija
ŽUPA PREOBRAŽENJA KRISTOVOG U STROŠINCIMA

150 godina obnove crkve i izgradnje tornja
Objavljeno 21. listopada, 2012.

STROŠINCI – Protekle subote u Strošincima je obilježen značajan jubilej - 150. obljetnica obnove i rekonstrukcije crkve Preobraženja Kristovog i izgradnje tornja. Proslavi je prethodila trodnevnica, a nastavljena je procesijom od Župnog doma do crkve gdje je svečano misno slavlje predvodio mons. Stjepan Karalić, ekonom Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U nazočnosti velikog broja Strošinčana i njihovih gostiju blagoslovljena je i spomen-ploča na ulazu u crkvu. Crkva je sagrađena 1825. godine, kada su Strošinci pripadali Župi Račinovci. Župa Strošinci, s filijalom Jamena, osnovana je 1847., a od toga vremena do danas spominju se 43 župnika i upravitelja župe. Prvi strošinački župnik bio je vlč. Pavao Andrić, koji je dao sagraditi toranj i proširiti i obnoviti crkvu, te ju pokriti crijepom. Taj građevinski pothvat završen je 1862. godine. Crkvena zvona izlivena su u Mađarskoj, a u Strošince su dovezena s nekoliko volovskih zaprega kako bi se sačuvali od oštećenja.

Crkva je od tada obnavljana više puta, a posljednja opsežna obnova bila je ove godine. Župa Strošinci trenutačno ima približno 400 vjernika, a zbog ekonomskih razloga broj župljanja već je godinama u stalnom padu. Strošinci su najmanje naselje u općini Vrbanja, smješteno uz samu granicu sa Srbijom. Prema neslužbenom popisu stanovništa iz 2011. godine, selo broji 495 stanovnika, no zbog nemogućnosti osiguranja egzistencije mladi masovno odlaze, a u selu je ostala staračka populacija. Strošinčani poručuju kako je svaka druga kuća prazna i ako država uskoro nešto ne poduzme i ne stimulira ostanak mladih, selo će izumrijeti.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike