Regija
SVESTRANA JASNA ARAPOVIĆ

Odgaja petero djece, izrađuje suvenire, pomaže siromašnima
Objavljeno 19. listopada, 2012.
Pod njezinim vještim prstima nastali su brojni stolnjaci i miljei koji su popunili kućni budžet

BOŠNJACI – Uz brojne obveze supruge, kućanice i majke petero djece, od kojih najstarije ima osam godina, Jasna Arapović aktivna je predsjednica Udruge Hrvatskog pokreta za život i obitelj u Bošnjacima, a bavi se i drugim raznim aktivnostima. Već godinama redovito sudjeluje na sajmovima i priredbama tradicijske kulture, od Županje do Zagreba, a prigodno odjevena u narodne nošnje prate je i dječica. Njezini su uštipci kojima redovito na svome štandu časti posjetitelje “za prste polizat” i svatko tko je kušao “poderane gaće” vraćao se po još. Vješta je i u izradi zlatoveza, oslikavanju boca, izradi suvenira i dječjih ukrasa za kosu. No u posljednje vrijeme, otkrila nam je, najviše uživa u heklanju.

U tajne rada s koncem i posebnom iglom s kukicom još kao malu djevojčicu uvela ju je majka i to joj je oduvijek bio lijek za opuštanje. Pod njezinim vještim prstima nastali su brojni stolnjaci i miljei koji su u trenucima krize znali često popuniti kućni budžet.

- Ljetos sam se zagrijala za heklane prstene. Vidjela sam ih kod jedne gospođe u Zagrebu i toliko su mi se svidjeli da sam jedva čekala doći kući i prionuti poslu. Dva puta sam ih izlagala na sajmovima, ali moram priznati da sam razočarana. Prodavala sam ih po simboličnoj cijeni od samo deset kuna za komad, ali interesa nije bilo - kaže Jasna.

No to ju nije obeshrabrilo, počela je izrađivati i broševe, a sve što izradi – pokloni.

- Sretna sam kada nekoga mogu iznanaditi i razveseliti. Uvijek vodim računa o datumima rođendana i trudim se svakomu pokloniti sitnicu kao znak pažnje - kaže naša sugovornica. Ni ona ni suprug nisu zaposleni, teško spajaju kraj s krajem, ali se ne žale.

- Naša sedmeročlana obitelj živi skromno, bude dana kada doslovno “grecamo” i za kruh, ali smo sretni, u našem je domu uvijek veselo, nismo klonuli duhom i vjerujemo da će biti bolje. Najmlađa kći Marta, koja ima godinu i pol, dijete je s posebnim potrebama i svi smo usmjereni na nju i trudimo se da joj ništa ne nedostaje - kaže Jasna.

Unatoč teškim prilikama u kojima živi, uvijek je spremna pomoći drugima. Prije godinu dana osnovala je Udrugu Hrvatskog pokreta za život i obitelj kojoj su pristupile brojne višečlane obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na humanitarnom polju maksimalno se angažirala, i zahvaljujući trudu i upornosti, pružena je pomoć onima kojima je bila najpotrebnija.

- Posljednju donaciju Udruga je dobila u lipnju, a od tada smo poslali više od 50 zamolbi i mailova na razne adrese, ali povratnu informaciju nismo dobili. Vjerujem da je to zbog sezone godišnjih odmora i da ćemo socijalno najugroženijima obiteljima ipak omogućiti da Božić proslave dostojanstveno - zaključuje Jasna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Uveseljava starije osobe

Jasna sa svojom djecom redovito posjećuje i Dom za stare i nemoćne Svjetlost u Gradištu. Ondje u suradnji s vlasnicom doma organizira radionice i uveseljava štićenike, koji se posebno raduju njenoj razigranoj dječici.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike