Regija
NAŠIČKI PRORAČUN - TVRTKE KASNE S PLAĆANJEM

U šest mjeseci uplaćena desetina rudne rente
Objavljeno 17. listopada, 2012.

NAŠICE - Naknada za korištenje mineralnih sirovina, odnosno rudna renta, jedan je od bitnijih prihoda našičkog proračuna. Plaća se za pravo iskorištavanja mineralnih sirovina, a prihod ovisi o proizvodnji i rokovima plaćanja koji su regulirani zakonom. Očekuje se da se do kraja godine u proračun Našica slije 830.000 kuna od rudne rente. No u prvih šest mjeseci uplaćeno je samo 66.960 kuna. Značajan podbačaj “vrtio” se i na prošloj sjednici Gradskog vijeća, pri čemu je vijećnik Demokratske stranke slavonske ravnice Antun Alošinac izrazio sumnju u autentičnost iskazanih brojeva. Alošinac nije podržao objašnjenje da Grad nema uvid u količine eksploatiranog rudnog blaga te da na osnovi toga ne može kontrolirati je li pravedna i realna visina rudne rente koja se uplaćuje. No rasprava je otkrila da tvrtke koje iskorištavaju rudno blago nisu disciplinirane u izvršavanju svojih obveza.

Prema službenim podacima koje smo naknadno dobili od nadležnog gradskog odjela, vidljivo je da su prijašnjih godina obračunavale manju naknadu i odbijale na vrijeme plaćati. Naime, tvrtka Gradac Našički, utvrdila je financijska policija, tijekom 2007. i 2008. dugovala je dva milijuna kuna za rudnu rentu. U međuvremenu je uspjela platiti veći dio dugovanja i ostalo je još 218.561 kuna. Također, kontrolom obračuna i uplate naknade, financijska policija je utvrdila da je Našicecement d.d. tijekom 2009. i 2010. obračunao manju naknadu i nepravodobno plaćao pa je Grad ostao zakinut za 940.039 kuna. No dugovanje je u cijelosti izmireno do listopada 2011. godine.

Sredstva od rudne rente, kako nam je odgovorio u dopisu pročelnik Odjela za proračun i financije Franjo Vladika, namjenska su i koriste se za financiranje gospodarskog razvoja i investicijsko održavanje komunalne infrastrukture. S.Fridl

830.000

kuna od rudne rente očekuju Našičani do kraja godine

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike